Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/klart-i-dag-majoritet-for-att-undanta-hela-goteborg-fran-ebo-lagen/

Sverige

S i Göteborg: ”Historiskt beslut om ebo som vi väntat på i 20 år”

Stadsdelen Bergsjön är ett av de områden i Göteborg som polisen klassat som särskilt utsatta.
Stadsdelen Bergsjön är ett av de områden i Göteborg som polisen klassat som särskilt utsatta. Foto: Peter Claesson

En majoritet i kommunstyrelsen i Göteborg har beslutat att staden ska ansöka hos Migrationsverket om att få undanta hela kommunen från den så kallade ebo-lagen.

Såväl den styrande Alliansen som Vänster- och Miljöpartiet är starkt kritiska, medan Socialdemokraterna gläds:

– Det är ett historiskt beslut som vi har väntat på i 20 år, säger Jonas Attenius (S). 

Göteborg tillhör de 32 kommuner som regeringen medgivit får ansöka om att vissa stadsdelar där man upplever att det är svårt att ordna rimliga boendeförhållanden för asylsökande, ska få undanta dessa från ebo-lagens regler. 

Den som ändå bosätter sig i dessa områden efter 1 juli ska inte ha rätt till dagpenning.

Allianspartierna föreslog i kommunstyrelsen på onsdagen att följa förslaget från tjänstemännen, om att undanta enbart vissa stadsdelar, i huvudsak de som ingår i de områden som polisen bedömt vara särskilt utsatta. 

Socialdemokraterna och Demokraterna liksom Sverigedemokraterna hade däremot i separata yrkanden föreslagit att hela kommunen måste undantas, bland annat med motiveringen att handel med så kallade svartkontrakt annars skulle uppmuntras. 

Avgörande för hur omröstningen i Göteborg skulle gå låg därför i Vänster- och Miljöpartiets händer.

De valde nyligen att komma med ett eget förslag om att staden själv, i samråd med staten, ordnar bra boenden för asylsökande i de icke utsatta stadsdelarna.

Hur V och MP skulle rösta i ebo-frågan har in i det sista varit oklart, men på tisdagen meddelade V:s gruppledare Daniel Bernmar DN att partierna skulle lägga ner sina röster om deras eget förslag föll.

Så skedde också under kommunstyrelsemötet. Därmed fick S-D-förslaget om att föreslå Migrationsverket att undanta hela kommunen, med stöd av SD, majoritet.

Alliansen, MP och V valde att inkomma med reservationer. 

Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius.
Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius. Foto: Tomas Ohlsson

Efter mötet var S-ledaren Jonas Attenius glad:

– Vi ser alla den segregation som fortsatt råder i Göteborg och då är detta med ebo ett av de verktyg vi behöver använda. Men det blir en så känslig fråga för många så att de till och med reserverar sig. Jag anser dock att den handlar om sak och inte ideologi.

Attenius sa att han var beredd på att få kritik för att det skulle saknas stöd i lagen för att undanta hela kommunen.

– Men i det underlag som vi har fått från Migrationsverket framgår att de inte kommer att göra någon egen bedömning av de olika så kallade DeSo-områden som vi anmäler till dem. 

Attenius säger också att det behövs nya grepp från statens sida när det gäller mottagandet av asylsökande. 

– Vi måste hjälpas åt alla, även de rika kommunerna. Här i Göteborg måste vi få tid att och utrymme att få det att fungera i skolan, att få upp resultaten. Därför begär vi detta undantag. 

I ebo-frågan gick alltså S fram tillsammans med Demokraterna. Gruppledaren Martin Wannholt motiverade hållningen med att ”Göteborg behöver få en liten paus. Vi klarar inte mer just nu, det måste vi kunna vara ärliga att säga”.

– Titta bara på den trångboddhet som finns och hur ansträngd skolan är. Se det här som en signal till regeringen, sa Wannholt och passade också på att göra en markering mot Moderaternas gruppledare Axel Josefson. 

– Det är ju förvånande att vi har en kommunstyrelseordförande som går emot sitt eget parti, sa han.

Men det menade Axel Josefson visar att Wannholt ”inte har förstått skillnaden”.

– På riksplanet vill Moderaterna att ebo ska avskaffas. Men här handlar det om att hantera den möjlighet som regeringen gett oss och 31 andra kommuner, vi är också i ett styre som vi har att förhålla oss till.

Liberalernas Helene Odenjung påpekar att Göteborg redan får ett nedsatt antal asylsökande i den fördelning som staten gör. 

– Att Göteborg är enormt segregerat är förstås sant, men det blir lite väl provokativt att säga att man därför ska undanta hela staden, säger hon och lägger till att sista ordet sägs först i fullmäktige.

– Vi har fortsatt förhoppningar om att S och D kan revidera sig tills dess.

Vänster- och Miljöpartiet hade alltså möjlighet att förhindra beslutet om att föreslå att hela Göteborg undantas om de anslutit sig till Alliansens ”mellanväg”. MP:s Karin Pleijel och V:s Daniel Bernmar säger att de båda ansträngt sig för att försöka nå en lösning.

– Men det finns en smärtgräns för alla partier. De valde inte att ta den kompromiss vi var redo för, säger Daniel Bernmar.

Läs fler artiklar om Göteborg här