Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Klart: Livvakter får beordras att jobba ensamma

Foto: Janerik Henrikson/TT

Nu står det klart att Säpos livvakter får beordras att jobba ensamma, trots att både skyddsombud och Arbetsmiljöverket anser att det är för farligt.

Beskedet kommer precis inför Säpos mest intensiva period, med både Almedalsveckan och en valspurt runt hörnet.

– Det är stor brist på folk och ett hårt tryck nu, så det kommer nog bli svårt att undvika ensamarbete, säger Kjell Brådman, huvudskyddsombud på Säpo.

Frågan har diskuterats i flera år. I mars 2016 kunde DN rapportera om schismen mellan ledningen i Säpo och de hundratalet anställda livvakterna, efter att ensamarbetet ökat allt mer. 

Inledningsvis delade Arbetsmiljöverket Säpoledningens uppfattning att arbetsuppgifterna vid ensamarbete ”inte innebär en påtaglig risk för våld eller hot om våld”, eftersom det alltid genomförs riskbedömningar på förhand.

Senare ändrade dock Arbetsmiljöverket uppfattning, och i mars förra året tog de beslutet att ensamarbete skulle förbjudas. ”Åtgärden är rimlig eftersom den kommer att säkerställa en väsentligt tryggare arbetsmiljö”, skrev de, och påpekade att riskbedömningarna främst gällde personerna som livvakterna skulle skydda, och inte livvakterna själva.

Ärendet överklagades dock av ledningen i Säpo, som fick rätt i både förvaltnings- och kammarrätten. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen meddelat att de inte kommer ta upp ärendet, vilket innebär att sista ordet i ärendet är sagt.

– Det är tråkigt att det blev så. Att de inte lyssnar på oss eller Arbetsmiljöverket och istället låter det vara upp till arbetsgivaren att bedöma vad som är riskfyllt och inte, säger Kjell Brådman.

Livvakterna agerar exempelvis personskydd åt kungafamiljen och de cirka 400 politiker som utgör den centrala statsledningen, och Kjell Brådman påpekar att Sverige redan drabbats av två ministermord och en rad andra incidenter.

– Kan man inte bedöma att de här arbetsuppgifterna utgör en påtaglig risk för hot och våld så vet jag inte vad som gör det, säger han.

Trots att de förlorade den rättsliga kampen tycker dock Kjell Brådman att Säpos ledning blivit mer lyhörda kring personalens kritik under processens gång, och strävar efter att undvika ensamarbete när det är möjligt.

Trycket är dock särskilt stort under ett valår, när många politiker ska ha skydd 24 timmar om dygnet.

– Dessutom ska många resa runt i landet för att hålla tal och liknande på olika platser, så det är klart att det blir intensivt under några månader nu, säger Kjell Brådman.

Han menar även att det hade varit principiellt viktigt för Högsta förvaltningsdomstolen att ta sig an ärendet och bringa klarhet i hur lagtexten ”påtaglig risk” bör bedömas. Inte minst för att det även finns fler yrkesgrupper som nu ställs inför risk om hot och våld i högre utsträckning än tidigare.

– Inte bara polis och väktare utan även inom exempelvis sjukvårdsyrken. Samhällsklimatet har förändrats ganska dramatiskt på senare år, så jag tycker det vore bra att få rätsida på bedömningen, säger Kjell Brådman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.