Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Klartecken för att bygga bostäder i bullriga miljöer

Från och med halvårsskiftet ­gäller nya regler för byggande av bostäder. Här är det nya regelverket.

Alliansregeringens förslag om nya bullerregler har varit ute på remiss i ungefär ett år. Nu har den rödgröna regeringen arbetat om förslaget och klubbat igenom det.

Tidigare har regelverket krävt att en lägenhet som byggs i en miljö där bullret uppgår till mer än 55 decibel ska ha en tyst sida. Det har därför varit svårt att bygga ettor i  bullriga miljöer.

Men från och med halvårsskiftet behöver lägenheter på 35 kvadrat eller mindre inte ha en tyst sida så länge inte bullret vid den exponerade fasaden överskrider 60 decibel.

Skillnaden mellan 55 och 60 decibel är relativt stor. Jämför man med ljudet av hur många bilar som passerar per dygn handlar det om cirka 900 bilar vid 55 decibel och cirka 2 500 bilar vid 60 decibel.

– 300 000 unga i Sverige står utan bostad i dag och det förra regel­verket har varit en tröskel snarare än ett hjälpmedel, säger bostads­minister Mehmet Kaplan (MP).

Regeringen har inte räknat på hur stor effekt de nya reglerna kan ha på byggandet av små lägenheter.

Att den tillåtna bullernivån utanför fasaden höjs för mindre bostäder ser han inte som ett problem.

– Förslaget låg på 65 decibel men på grund av tydliga varningar i remissvaren har nivån ändrats till 60  decibel. De beräkningar och avvägningar vi har gjort visar att 65 kan vara för högt. Vi la oss på en nivå där vi bedömer att vi både får igång byggandet och samtidigt behåller ett adekvat skydd för människa och miljö, säger han.

Bostadsbristen i Sverige är allvarlig och enligt Boverkets senaste rapport behöver det byggas cirka 70 000 bostäder per år fram till år 2020 för att komma i fas med befolkningsutvecklingen.

Trots att byggtakten har ökat de senaste åren byggdes det endast 40 000 bostäder 2014.

– Det finns inget entydigt svar på vad som kan få fart på byggandet, det krävs en mängd åtgärder. Det kan exempelvis handla om infrastruktursatsningar, snabbare planprocesser, mer resurser till stadsbyggnadskontoren och vilken typ av lägenheter man bygger. Man måste bygga bostäder för medelinkomsttagare, säger Hans Åke Palmgren bostadsanalytiker vid Boverket.

Naturvårdsverket, som var en av remissinstanserna till regeringens förslag om ändrade regler, ställer sig kritiskt till att det blir olika regler för större och mindre lägenheter.

– Vi ser inte det som miljömässigt motiverat att ha olika regler för olika stora bostäder, säger Moa Ek på Naturvårdsverket.

Stockholms studentkårers centralorganisation välkomnar de nya reglerna och hoppas att de leder till större möjligheter för studenter att bo centralt. Men alla studenter är inte positiva till att bo i bullriga miljöer. I Nacka har exempelvis Florian Reitmann tillsammans med andra studenter överklagat att dragningen av tvärbanan ska gå precis utanför deras bostäder. Överklagandet avslogs men Florian Reitmann, som också är engagerad i Naturskyddsföreningen, är kritisk till att mindre bostäder ska ha särskilda regler.

– Det är orättvist att de som har det sämst ställt förväntas stå ut med mer buller än andra, säger han.

 


Analys. Johan Schück: En reform som inte räcker långt

Huvudproblemen på bostadsmarknaden är att det byggs för litet och att rörligheten är för låg. Bostads­minister Mehmet Kaplan ändrar inte på mycket ­genom att tillåta mer buller.

Förslaget om ändrade bullernormer togs fram under förra regeringen och görs nu till rödgrön politik. Det kan tyckas ironiskt att det blir en miljöpartist som ska genomdriva en miljöförsämring.

Men om man ska få fram fler smålägenheter och studentbostäder går det inte att vara alltför nogräknad. Läs hela analysen

Fakta. Nya regler för byggande av bostäder

2013 kom Alliansregeringen med ett förslag som innebar ändrade bullerregler för byggandet av bostäder.

Den rödgröna regeringen har nu arbetat om förslaget och klubbat en förordning som träder i kraft vid halvårsskiftet.

Riktvärdet vid den exponerade fasaden för alla små lägenheter under 35 kvm höjs till 60 decibel från dagens 55 decibel, dessutom behövs bara en tyst sida så länge decibeltalet överstiger 60.

Tidigare har olika kommuner haft olika regler, från och med halvårsskiftet gäller samma regelverk överallt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.