Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/klartecken-for-skyddsjakt-pa-lodjur/

Sverige

Klartecken för skyddsjakt på lodjur

Sex lodjur ska skjutas i Blaikfjällområdet. Foto: Junge, Heiko

Förvaltningsrätten ger klartecken för skyddsjakt på sex lodjur i Blaikfjällområdet utanför Vilhelmina.

TT Text

Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakten den 23 oktober, men beslutet överklagades. Nu går förvaltningsrätten på länsstyrelsens linje, rapporterar P4 Västerbotten.

Orsaken till skyddsjakten är att minska skador för rennäringen.

Skyddsjakten är villkorad, bland annat får inte honor med ungar skjutas. Jakten startar den 13 november och får pågå fram till den 15 december.

I Sverige finns, enligt Naturvårdsverket, cirka 1 200 lodjur enligt den senaste inventeringen. I början av 1920-talet var lodjuret i princip utrotat och fridlystes 1928 varpå stammen ökade igen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt