Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 07:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/klartecken-for-vellinge-kommun-att-bygga-skyddsvallar/

Sverige

Klartecken för Vellinge kommun att bygga skyddsvallar

Foto: Anders Hansson

Vellinge kommun får bygga skyddsvallarna på Falsterbonäset, meddelar mark- och miljödomstolen i Växjö. Domstolen var inte enig. Kommunen har velat bygga höga vallar för att skydda mot översvämningar, men förslaget har fått kritik från flera håll.

Domen som kom nu på förmiddagen innebär att det blir tillåtet att de upp till tre meter höga och sju meter breda vallar som Vellinge kommun vill bygga runt delar av Falsterbohalvön.

– Domstolen bedömer att den tillståndsgivna placeringen är en avvägning mellan naturvårdsintressen i form av till exempel naturreservat och natura 2000-områden å ena sidan och intresset av att inte göra onödiga intrång på hävdade villatomter å andra sidan samtidigt som skyddet mot att bebyggelsen med mera översvämmas ska uppnås, säger ordföranden i målet chefsrådman Peter Ardö i ett pressmeddelande.

Domstolen har inte varit enig. Oenigheten har i huvudsak gällt översvämningsskyddet placering och utformning.

Kommunen vill anlägga totalt 21 kilometer murar och vallar som ska skydda det låglänta området mot översvämningar.  

Domen får stor betydelse för andra kommuner i södra Sverige som har samma problem med stigande havsnivåer och ökad risk för översvämningar.

I Skanör och Falsterbo ligger runt 95 procent av bostadsbebyggelsen på mark som befinner sig mindre än 3 meter ovanför havets medelvattennivå.

Förslaget har fått kritik från flera fastighetsägare och även från bland annat golfklubbar som i stället skulle vilja se en längre och dyrare vall längs hela kusten i stället för som nu runt vissa områden. Ett förslag som nobbats bland annat för att det skulle påverka de känsliga naturreservat som finns på halvön.

Länsstyrelsen har varit kritisk till kommunens förslag av samma anledning, det kan störa känslig natur och även djurlivet där det finns fler rödlistade arter.

I Skåne finns ingen landhöjning och den höjning av havsnivån som klimatförändringen medför är ett reellt hot mot stora delar av kusten. Risken för översvämningar ökar för varje centimeter som havsnivån stiger.

Enligt SMHI:s senaste prognoser kan havsnivån vid Skånes kuster höjas uppemot 30 till 40 centimeter till år 2050, och cirka en meter år 2100.

Vellinge kommun har i många år diskuterat planer på hur Falsterbonäset ska skyddas mot ett ökande hot av översvämningar som den stigande havsnivån innebär.

I sin ansökan till Mark- och miljödomstolen om tillstånd för att bygga skyddsvallarna skriver kommunen att det närmast liggande alternativet är en så kallad planerad reträtt att man flyttar bebyggelse till ett säkrare område.