Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Klass 1-varning för snö och hårda vindar

Blåsten håller i sig, vattennivåerna stiger och det är översvämning på flera håll i Bohuslän.

Bäveån i Uddevalla har stigit med mer än en meter.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Götaland, främst i söder och väster och vattnet har stigit allteftersom.

Söder om Varekil på Orust har havsvattnet stigit upp över halva vägen och det påverkar trafiken en hel del.

I Uddevalla har Bastionsgatan, som löper nära hamnen, stängts av.

– De som kör igenom avstängningen riskerar att få sina bilar skadade av saltvattnet och det är ordentligt djupt på sina ställen vilket kan innebära att de blir fast, säger Marco Viita på gatu- och parkavdelningen till Bohusläningen.

Väderläget gjorde att de första morgontågen på sträckorna Borås–Varberg och Uddevalla–Strömstad ställdes in. Sedan spåren hade inspekterats rullade trafiken vid 9.30-tiden igen.

– Vindarna har blivit mildare än vad det såg ut i går kväll så vi har inga nya avstängningar på gång, säger Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket, till TT.

Lågtrycket väntas dra vidare österut över södra Svealand i kväll och i natt. Samtidigt blåser det även till sjöss och med kulingvindar på södra farvatten, enligt SMHI. Något som kommer störa färjetrafiken mellan Karlshamn och Klaipeda i Litauen, meddelar färjebolaget DFDS. Kvällens avgång från Karlshamn planeras avgå enligt ordinarie tidtabell, men med senarelagd ankomsttid. Tisdagens avgång från Klaipeda och onsdagens avgång från Karlshamn är inställda.

Stena Line har ännu inte tagit beslut om förändrad tidtabell, rapporterar Sveriges Radio Blekinge.

E6 var under natten avstängd för tyngre trafik vid Uddevallabron. Även mindre vägar i området var oframkomliga sedan träd fallit över dem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.