Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Klass 9A har tufft på gymnasiet

Med hjälp av topplärare lyckades klass 9A på Johannesskolan i Malmö höja sina betyg rejält – och blev tv-kändisar på kuppen. Men de första proven på gymnasiet visar att eleverna har stora problem, skriver tidningen Sydsvenskan på sin sajt.

I våras blev de tv-kändisar när SVT visade dokumentärserien ”Klass 9A”. Eleverna på Johannesskolan fick hjälp av ett specialteam för att klara skolan. Landets bästa lärare hade rekryterats som ett slags experiment för att se om det gick att få alla elever godkända på en skola med stora problem i Malmö – en av landets tio sämsta. Samtidigt skulle allt filmas, vilket resulterade i en tv-serie som följdes av miljontals tv-tittare.

Experimentet blev en succé, inte bara tittarmässigt. I juni 2006 saknade 47,3 procent av Johannesskolans nior behörighet till ett nationellt program på gymnasiet, skriver tidningen Sydsvenskan på sin sajt. För behörighet krävs godkänt i kärnämnena svenska, engelska och matematik. I våras var motsvarande siffra nere i 7,9 för eleverna i klass 9A och deras parallellklass 9B.

Men nu när eleverna från Johannesskolan börjat gymnasiet verkar kunskaperna de förvärvade sig under våren delvis försvunnit. Malmös kommunala gymnasieskolor har under hösten hållit diagnostiska prov i kärnämnena. Och resultaten från proven i engelska och matematik visar att många har brister i sina ämneskunskaper.

Utbildningsförvaltningen har jämfört resultaten från de diagnostiska proven med de betyg som eleverna hade när de gick ut nian. Sammanlagt har 39 grundskolor i Malmö jämförts och klass 9A står sig dåligt i konkurrensen.

Bland eleverna som gick ut nian med betyget godkänt i matematik hamnar Johannesskolan fyra från slutet. Bland de elever som hade väl godkänt i slutet av nian hamnar Johannesskolan femma från botten och bland de med betyget mycket väl godkänt placerar de sig på sjätte plats från botten.

Inte heller i engelska når klass 9A någon vidare bra placering. Bland eleverna med betygen godkänt och väl godkänt hamnar de bland Malmögymnasisternas sämre hälft. Den enda grupp som står ut i positiv mening är den med elever som gick ut nian med betyget mycket väl godkänt i engelska. Här hamnar Johannesskolans elever något över genomsnittet för kommunen.

Framför allt är resultaten oroande för de som gick ut Johannesskolan med betyget godkänt i matematik. Deras diagnostiska prov visar att de flesta av dem skulle behöva stödundervisning.

Vad försämringen beror på verkar ingen ha ett bra svar på.

- Vi ska omedelbart sätt oss ner och analysera de här siffrorna, säger Barbro Bergdahl, barn- och ungdomschef stadsdel Centrum, till sydsvenskan.se.

Men att klass 9A skulle ha fått bättre betyg än vad de förtjänade tror man inte på Johannesskolan.

- Absolut inte. Jag känner ingen oro för att våra lärare sätter felaktiga betyg, säger Johannesskolans rektor Eva-Marie Schultz till sydsvenskan.se.

Dokumtärserien Klass 9A visades i SVT under våren. Miljontals tittare följde elevernas skolvardag när de leddes av åtta specialrekryterade toppedagoger. Programmet korades till bästa dokumäntarprogram på tevegalan Kristallen tidigare i höstas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.