Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 05:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/klimataktion-pa-landvetter-plan-kunde-inte-lyfta/

Sverige

Klimataktion på Landvetter – plan kunde inte lyfta

Göteborg. Två personer greps på tisdagsmorgonen i samband med en klimataktion på Landvetters flygplats utanför Göteborg. Personerna vägrade sätta sig ner när ett plan mot Stockholm skulle lyfta.

Nätverket Extinction Rebellion säger sig ligga bakom aktionen, som ska vara en protest mot SAS inrikesflygningar.

Det var efter halv nio på tisdagsmorgonen som polisen kallades till flygplatsen. Planet skulle ha lyft mot Stockholm klockan 08.35, men hindrades enligt kaptenen av att två passagerare vägrade att sätta sig ner.

När polisen kom ombord greps personerna.

– Vi har gripit två personer, en i 65-årsåldern och en i 40-årsåldern. De är misstänkta för brott mot luftfartslagen, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman.

Han berättar att det samtidigt pågick en fredlig demonstration i ankomsthallen. Strax efter klockan nio hade polisen avvisat demonstranterna från byggnaden. Enligt Fuxborg är inga av dessa misstänkta för brott i dagsläget.

Ett tiotal aktivister från Extinction Rebellion manifestierade på morgonen på Landvetters flygplats utanför Göteborg. Bilden är tagen av Extinction Rebellion.
Ett tiotal aktivister från Extinction Rebellion manifestierade på morgonen på Landvetters flygplats utanför Göteborg. Bilden är tagen av Extinction Rebellion. Foto: Extinction Rebellion

Jonas Olausson, presskontakt på Extinction Rebellion, bekräftar för DN att det är nätverket som ligger bakom aktionerna på flygplanet och i ankomsthallen. Manifestationerna är en protest mot att SAS genomför inrikesflygningar mellan Göteborg och Stockholm och att de subventioneras under coronakrisen.

– Vi tillhör Extinction Rebellion och två av våra aktivister valde att ställa sig upp innan planet kunde taxa ut på Landvetter för att visa på orimligheten i att SAS får fem miljarder kronor och Svedavia får tre miljarder. Det tycker vi är oaktsamt med våra skattpengar och helt i strid med vad som behöver göras, säger Jonas Olausson till DN.

Olausson säger vidare att nätverket anser att det är berättigat att begå brott för att uppmärksamma klimatkrisen.

– Vi anser att brottsligheten i det här är en del av den civila olydnaden. Man gör ett brott, men man står för konsekvenserna.

Sommaren 2018 inträffade en liknande incident på Landvetter. Aktivisten Elin Ersson försökte stoppa utvisningen av en afghansk flykting. Hon dömdes tidigare i år till dagsböter för brott mot luftfartslagen.

Texten uppdateras.

Läs också: SAS: Största ägarna överens om finansieringsplan

Ämnen i artikeln

SAS
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt