Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Klimatexpert om ny rapport: ”Chocksiffror”

Other: Jim Cole/AP

Ökningen av koldioxid i atmosfären var rekordhög i fjol, visar nya mätningar från FN:s klimatorgan WMO.

Globala temperaturmål riskerar nu att bli omöjliga att nå, befarar forskare.

– Det här är chocksiffror, säger professor Johan Rockström.

I fjol var ökningen av koldioxid i atmosfären 50 procent högre än snittökningen under senaste decenniet, enligt World meteorological organization, WMO. Det är en nivå som inte setts på 800.000 år.

Orsaken är enligt forskarna en kombination av väderfenomenet El Niño och mänskliga utsläpp, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Den årliga rapporten från WMO kallas växthusbulletinen, och baseras på mätningar i 51 länder av halter av växthusgaser inklusive koldioxid, metan och kväveoxid.

2016 var genomsnittliga koldioxidkoncentrationen 403,3 ppm, miljondelar. Året innan var siffran 400 ppm.

– Det är den största ökningen vi sett under de 30 år vi har haft det här nätverket, säger Oksana Tarasova, chef för WMO:s globala atmosfärsprogram, till brittiska BBC.

Johan Rockström.
Johan Rockström. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En av Sveriges ledande klimatforskare, professor Johan Rockström vid Stockholms universitet, oroas.

– Det här är chocksiffror. Det visar att något i naturen händer, som inte ska hända, säger han till DN och fortsätter:

– Vi inom forskarvärlden har sett det här komma. Det är ett brev på posten, som visar vad som händer när planeten inte mår bra. Det här är en oerhört stark signal till makthavare inom politik och näringsliv om att påskynda utfasningen av utsläpp av koldioxid,

Under de senaste 70 åren är den årliga ökningen av koldioxidkoncentration i atmosfären nästan 100 gånger större än vid slutet av den senaste istiden, enligt rapporten.

Mänskligheten släpper ut 40 miljarder ton koldioxid varje år. Hälften tas upp av växter i hav och på land.

Utsläpp från mänskliga källor har minskat under de senaste åren enligt forskning, men det är den kumulativa summan i atmosfären som har betydelse. Koldioxidhalten förblir hög och aktiv i årtusenden.

– Den här ökningen kan vara ett tecken på att jordens förmåga att ta upp koldioxid har minskat. Det finns många skäl att vara orolig, säger Rockström.

Snabbt ökande atmosfäriska nivåer av koldioxid och andra gaser har potential att enligt studien ”initiera oförutsägbara förändringar i klimatsystemet ... som leder till allvarliga ekologiska och ekonomiska störningar”.

I december 2015 kom Parisavtalet, då världens länder enades om att hålla temperaturökningen till under 2 grader, helst under 1,5.

– Nu har vi nått en ökning på över 3 ppm i atmosfären och det är för sent att göra något åt. Fönstret för att klara Parismålen har nu snävats åt ännu mer.

FN:s klimatpanel IPCC:s modeller har tidigare beräknat att jorden måste vara helt fossilfri någon gång mellan 2050–2070 för att klara målen.

– Vi måste inse nu att vi måste hålla oss till den försiktigare nivån. Inom 30 år måste vi vara fossilfria, och alltså ha slutat använda kol, olja och naturgas.

Är det möjligt?

– Ja. Men det går alldeles för långsamt. Det måste hända väldigt mycket inom alla sektorer i hela världen.

Isabella Lövin (MP).
Isabella Lövin (MP). Foto: Thomas Johansson/TT

Klimatminister Isabella Lövin (MP) anser att klimattoppmötet som ska hållas i tyska Bonn i november blir extra viktigt.

– Det är extremt oroande och är kanske mer bråttom än vi tidigare insett. Det skickar en väldigt stark signal till klimattoppmötet i Bonn och understryker också vikten av föregångsländer, som Sverige, som har målet noll nettoutsläpp 2045, säger hon till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.