Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Klimatmöte går in på övertid

DN:s Annika Nilsson svarar på frågor om klimatmötet i Durban, Sydafrika.

Klimatmötet i Durban skulle avslutats i går, fredag. Vad händer i dag?

– Förhandlingarna har nu gått in på övertid. En del ministrar har redan börjat lämna Durban, och det är än så länge oklart om parterna kommer kunna enas. Ett första förslag till beslut avfärdades i natt av EU, ö-nationerna och en stor grupp u-länder för att det var för vagt. De vill ha ett ett  årtal på bordet då alla länder, även de som i dag står utanför Kyotoprotokollet, ska omfattas av ett bindande klimatavtal.  Bakom kulisserna i Durban talas det just nu om att USA, Kina och Ryssland gör allt de kan för att förhala ett beslut. Det kan betyda att länderna lämnar Durban tomhänta. Först sent i eftermiddag ska mötet formellt återupptas.  

Är det överraskande?
– Nej, det här handlar om själva kärnfrågan i klimatförhandlingarna. EU och några andra i-länder går med på att förlänga Kyoto-avtalet, men bara om det finns en tydligt färdplan för ett nytt bindande globalt klimatavtal för alla. Men varken USA, Kina eller Indien har hittills varit beredda att underkasta sig ett sådant regelverk.

Vad kommer att hända nu?
– Det är fortfarande en öppen fråga. Kanske hinner man få fram en kompromisslösning under dagen, som kan leda till ett beslut. I vågskålen ligger Kyoto-protokollets överlevnad och den gröna fonden, som på siikt ska kanalisera 100 miljarder dollar per år till fattiga och utsatta länder. En annan möjlighet är att mötet inte avslutas, utan att parterna bestämmer sig för att samlas igen om några månader.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.