Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Klimatmöte i Malmö ska begränsa global uppvärmning

Klimatminister Isabella Lövin (MP).
Klimatminister Isabella Lövin (MP). Other: Jonas Ekströmer/TT

Sverige står som värd för det tredje av fyra möten för att ta fram en rapport hur den globala uppvärmningen ska kunna begränsa till 1,5 grader. Mötet hålls den 23–27 oktober i Malmö.

– Det är viktigt att Sverige står som värd när klimatvetenskapen är ifrågasatt från flera håll, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till DN.

Mötet väntas samla ett hundratal forskare och experter. Rapporten ska vara klar till IPCC:s möte i Polen 2018 om Parisavtalet.

Regeringen skjuter samtidigt till ytterligare två miljoner kronor till FN:s klimatpanel IPCC.

– Vi kommer också att öka vår årliga finansiering till IPCC; lovar Lövin som är orolig att USA ska dra ner på sina anslag.

Isabella Lövin oroas av det bakslag som klimatarbetet riskerar med Donald Trump som president i USA.

– Samtidigt är det fortsatt så att stora länder som Kina, Indien och Mexiko står fast vid Parisavtalet. Tekniken går framåt så snabbt att jag i det längre perspektivet inte är orolig, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.