Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Knapp planeringstid för lärarna

En svensk grundskollärare hinner i snitt lägga en kvart på förberedelser och efterarbete för varje lektion, enligt en undersökning från Lärarförbundet.

90 procent av de 2 800 tillfrågade lärarna uppger att de inte hinner med alls eller har svårt att hinna med att förbereda sina lektioner.

"Nu ser vi konsekvenserna av den massiva våg av reformer som sköljt över lärarna de senaste åren. 15 minuter är på tok för litet för att planera och tillgodose alla elever i en klass på säg 25 elever. Ingen yrkeskår ska behöva ha så höga krav och så dålig uppbackning", säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.

"Om regeringen vill lägga på lärarna fler arbetsuppgifter måste något annat bort. Att lärare får tid att ägna sig åt sitt kärnuppdrag, det tjänar både eleverna och Sverige på."

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.