Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 03:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/knarkmobiler-hardvaluta-bland-kriminella-gang-kan-vara-varda-hundratusentals-kronor/

Sverige

”Knarkmobiler” hårdvaluta bland kriminella gäng – kan vara värda hundratusentals kronor

Mobiltelefoner med kontaktuppgifter till narkotikaköpare kan vara värda hundratusentals kronor.
Mobiltelefoner med kontaktuppgifter till narkotikaköpare kan vara värda hundratusentals kronor. Foto: Erik Nylander/TT

Mobiltelefonen var gammal och sliten – men skulle visa sig vara extremt värdefull. 

När Göteborgspolisen tog en drogförsäljares telefon i beslag blev det startskottet på en utredning som skulle leda dem till några av stadens finaste villaområden.

Mobiltelefoner som innehåller kontaktuppgifter till narkotikaköpare är hårdvaluta i den kriminella världen och kan vara värda flera hundra tusen kronor, rapporterar Sveriges Radio i en ny dokumentär.

November 2018.  Den 17-årige pojken har på sig kokain och över 2.000 kronor i kontanter när han grips misstänkt för narkotikabrott på en busshållplats i Göteborg. 

Han har också två telefoner på sig. En ny och en äldre variant, som ligger gömd i pojkens kalsonger. Det är den gamla telefonen som ska bli central i den kommande polisutredningen. 

I ett nytt avsnitt av P1 Dokumentär: Miniserie beskrivs hur delar av narkotikahandeln i Sverige sker via så kallade säljtelefoner. Det handlar ofta om enkla telefoner av lågprismärken, det som är värt pengar är just kontakterna i dem.

– Ja, det är ju hårdvaluta i de här kretsarna. Om man har en telefon som är full med 50 kontakter, som köper narkotika stadigvarande, så är ju det en affärsplattform. Så en säljtelefon som genererar pengar är ju naturligtvis värd pengar och det är ingenting man vill bli av med, säger Hans-Jörgen Ostler, områdespolis i Göteborg till Sveriges Radio.

I fallet med den 17-årige pojkens telefon ledde kontaktlistan polisen till några av Göteborgs lyxigaste villaområden – där flera unga, misstänkta köpare visade sig vara bosatta. 

Enligt polisen kan en säljtelefon generera tiotusentals kronor dagligen. Och som en konsekvens kan telefonerna också direkt kopplas till en del våld inom kriminella grupper. Enligt Hans-Jörgen Ostler händer det att kriminella gäng rånar varandra på säljtelefoner för att ”skaffa sig marknadsandelar”. 

– Man vill ta över det andra gängets säljkontakter för att sälja själv till dem, säger Hans-Jörgen Ostler.

Fenomenet med säljtelefoner är inte begränsat till den kriminella världen i bara Göteborg. Mönstret går igen i Sveriges andra storstäder. Erik Åberg på Malmöpolisen, säger till Ekot:

– Vi ser ju att det här är knutet till narkotikahandeln i sig. Och narkotikahandeln är ju en känd grogrund för våldsamma konflikter, skjutningar och mord. 

DN har tidigare rapporterat om att narkotikan varje år omsätter miljardbelopp i Sverige och att drogerna kan kopplas till såväl gängvåld som sprängdåd. Användningen av narkotika har gått upp de senaste 30 åren, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN, och de senaste fem åren har det tunga missbruket nått historiskt höga nivåer.

Läs också: Enorm cannabisodling kopplas till utpekad nyckelperson i ökänt kriminellt nätverk