Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/knutbymisstankt-alla-kort-maste-laggas-pa-bordet/

Sverige

Knutbymisstänkt: Alla kort måste läggas på bordet

Flygbild över husen i Knutby. Foto: Joakim Berglund/TT

Åtalen mot de före detta medlemmarna i Knutbyförsamlingen byggde på en anmälan från en av de misstänkta. 

Nu berättar 45-åringen varför denne valde att anmäla sig själv och de andra ledande personerna i församlingen.  

– Ska vi komma till botten med den här historien måste alla kort läggas på bordet, säger 45-åringen.

Rätta artikel

På onsdagen väckte kammaråklagare Liselott Herschend åtal mot tre ledande centralpersoner i den nu nedlagda Knutbyförsamlingen. De åtalade är 45, 49 och 53 år gamla och är misstänkta för flera fall av misshandel, olaga tvång och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. 

De åtalade har under en längre tid varit involverade i en hemlig inre krets som drevs inifrån församlingen. 53-åringen ska ha varit den högst ledande personen i kretsen som bestod av tolv andra medlemmar, berättade kammaråklagaren på onsdagens pressträff. 

– Deras uppgift var att skydda en av de ledande medlemmarna. De fick också veta att de riskerade att hamna i helvetet om de inte gjorde som de ledande medlemmarna sa, säger kammaråklagaren Liselott Herschend. 

Det var en av de nu misstänkta personerna som själv gick in till polisstationen i Uppsala hösten 2017. Där anmälde 45-åringen sig själv och de andra två åtalade. 

Läs mer: Boende i Knutby: Som att riva upp gamla sår 

För DN berättar 45-åringen varför. 

– Ska vi komma till botten med den här historien måste alla korten läggas på bordet. Jag såg inget alternativ än att göra det här, säger 45-åringen. 

45-åringen berättar vidare att den innersta kretsen har utgått från den nu åtalade 53-åringen. 

 – För att NN inte ska kunna fortsätta skapa liknande miljöer någon annanstans måste rättssamhället ta hand om situationen, säger 45-åringen och tillägger: 

– Då är det en självklarhet att jag måste inkludera mina egna förehavanden. 

45-åringen är sparsam med sina kommentarer och vill att rättsväsendet ska ha sin gång, men säger att problematiken sträcker sig långt före morddramat 2004 som riktade ljuset mot hela Knutbyförsamlingens förehavanden. 

Efter så många år i den gruppen – vad var det som fick dig att anmäla dig själv och de andra? 

– En del utav det som kommer att komma upp under rättegången är en del väldigt grova handlingar som uppdagades och som båda de två andra åtalade är direkt eller indirekt skyldiga till, säger 45-åringen och fortsätter:

– Det var det som gjorde att det blev ett uppvaknande för många i den här gruppen. Att det här inte är okej på något sätt.

Hur känner du i dag? 

– Dubbelt. Det är klart att det är jättejobbigt att Knutby sätts på kartan igen. Men det känns också bra för att det här är början på slutet. 

Både 53-åringen och 49-åringen nekar till brott.

Läs mer: Knutby tio år efter dramat – DN besökte orten vintern 2013