Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/knutbypastorer-fallda-i-tingsratten/

Sverige

Knutbypastorer fällda i tingsrätten

Kvinnan som kallats Kristi brud och två andra tidigare pastorer inom den omtalade Knutbyförsamlingen fälldes i dag i Uppsala tingsrätt. De stod åtalade bland annat för misshandel och sexuellt utnyttjande mot andra församlingsmedlemmar.

De tre pastorerna stod åtalade för händelser som ska ha skett i Knutby Filadelfias kristna församling mellan den 1 juni 2014 och den 30 september 2016. De målsägande har i vittnesmål uppgett att de levt i en tystnadskultur och bestraffats då ”de har varit fel”.

En av de åtalade var Åsa Waldau, tidigare känd som Kristi brud, som fälldes för misshandel vid åtta tillfällen mellan 2014 och 2016. Hon åtalades bland annat för att ha dunkat en kvinnas huvud mot ett skåp och dragit henne så hårt i håret att delar av det lossnade. Hon döms också för att ha bitit en församlingsmedlem i ansiktet.  

Åsa Waldau, som nu heter något annat, friades från andra åtalspunkter om misshandel, men dömdes till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst.

Kammaråklagare Liselott Herschend säger att hon delvis delar tingsrättens bedömning.

– Tingsrätten har ogillat några av åtalspunkterna vilket jag anser var fel, men jag är nöjd med att det blir fällande dom för de flesta åtalspunkterna, det är väldigt viktigt för de målsägande att de får upprättelse, säger hon.

I domen beskrivs relationen mellan de sex målsäganden och Åsa Waldau som ett hierarkiskt sammanhang där att tjäna henne har varit den primära livsuppgiften. Omständigheterna uppges som ett skäl till att brottsoffren exempelvis inte bedöms ha kunnat lämna församlingen trots att de utsatts för brott.

En av svårigheterna med fallet har farit att förhållandevis lång tid har förflutit sedan brotten ska ha begåtts.

– Flera av de målsägande har haft svårigheter med att placera händelseförloppet exakt i tid. Det är vissa delar där vi har haft olika uppfattningar om huruvida stödbevisningen varit tillräcklig för fällande dom vilket jag har ansett, säger Liselott Herschend.

Den tidigare pastorn Peter Gambäck fälldes för misshandel och olaga hot då han slagit en församlingsmedlem och genom att dra honom i håret tvingat honom att krypa på marken. Han har erkänt brottet och påföljden bestämdes till villkorlig dom och 80 dagsböter.

Den tredje åtalade pastor fälldes för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning mot en då 17-årig flicka som var medlem i församlingen. Han har enligt domstolen uppgett att ”gärningen vidtagits inom ramen för en andlig strid och varit sanktionerad av Gud”, vilket inte har tagits hänsyn till i domen. Han tilldömdes villkorlig dom och samhällstjänst av Uppsala tingsrätt och ska också ersätta brottsoffret med drygt 280.000 kronor.

– Där är jag nöjd med resonemanget om att den målsägande har befunnit sig i en beroendeställning, vi har egentligen haft samma uppfattning om strafflängden men olika uppfattning om huruvida det ska innebära fängelse eller inte, säger Liselott Herschend.

Tingsrätten beskriver de målsägandes vittnesmål som ”långa, sammanhängande, levande och detaljrika berättelser.” och bedömer att de återgett den minnesbild de i dag har av händelserna och att de är trovärdiga.

Parterna har tre veckor på sig att överklaga till hovrätten. Kammaråklagare Liselott Herschend har inte tagit något beslut i frågan.

– Jag har inte tagit ställning än eftersom jag inte läst domen i sin helhet. Jag kommer att läsa den mer noggrant, det ska till att jag tror att det sker en verklig förändring för att en överklagan ska bli aktuell.

DN har sökt pastorernas försvarare.

Läs mer: Emma Gembäck blev utfryst i Knutbysekten: ”Jag ville försvinna”