Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kokainet-har-fatt-faste-i-mindre-stader/

Sverige

Kokainet har fått fäste i mindre städer

Foto: LINUS MEYER

Förra året gjordes rekordmånga kokainanalyser av Nationellt forensiskt centrum (NFC) – polisens egen laboratorieverksamhet, rapporterar SR Ekot.

TT Text

Nästan 3 700 analyser i fjol påvisade kokain, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2015. Enligt polisens Nationella operativa avdelning (NOA), är en förklaring att tillgången på kokain har ökat internationellt och att kokainet även i större utsträckning har fått fäste även i mindre städer i Sverige.

– För några år sedan hade vi i princip ingen kokain. Men under senaste åren har vi upptäckt att vi tar mindre mängder och fler som är påverkade av det. Sista halvåret har vi nu även tagit större mängder av kokain i beslag, säger Aron Backman, utredningschef vid lokalpolisområde Piteå älvdal, till Ekot.

Inrikesminister Mikael Damberg säger till Ekot att kokainet är tätt sammanflätat med den organiserade brottsligheten i Sverige.