Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Köldrekord i söder

Vintervädret har en tid mest handlat om snömängder, men på onsdagen är det kylan som spelar huvudrollen. Flera platser i sydöstra Götaland, bland annat Ronneby, har satt nytt köldrekord för december. Varningarna för kraftigt snöfall i stora delar av landet på julafton har dragits tillbaka.

En högtrycksrygg har rensat skyarna och hjälpt till att pressa ner termometerspriten långt ner i Sydsverige. På onsdagsmorgonen är det under 20 minusgrader ganska allmänt i södra och sydöstra Götaland.

Några exempel på lägsta noteringar under natten och morgonen: Kalmar och Målilla –25, Ronneby –23, Malmö och Växjö –22.

I Ronnebys fall är det rekord för december. Det tidigare köldrekordet löd på 21,6 minusgrader den kalla och snörika julmånaden 1981.

Flera andra köldrekord för december har slagits i området från nordöstra Skåne och Blekinge upp till södra Småland. Även Gävle slog decemberrekord med minus 25 grader.

För Malmös del är det i princip en tangering av köldrekordet, som lyder på –22,1 grader från 1961.

Allra kallast har det varit i Idre i norra Dalarna med –36 grader, men där handlar det inte om rekordnivåer.

Kylan i Götaland kommer nu att kulminera, och i natt kommer en front in från söder. SMHI varnar för upp till en decimeter nysnö och drev i Skåne och Blekinge. Men sedan rör sig inte snöfallet särskilt mycket längre in över landet.

– Som det såg ut häromdagen, att det skulle bli massor av snö över stora delar av södra Sverige, blir det inte. Det ser lindrigare ut för julhelgen och trafiken, säger Therese Fougman på SMHI.

Fronten kommer att ligga kvar över Östersjön, och nya lågtryck bildas på den. Framåt söndag ser det ut att komma mer snö i Östersjölandskapen.

På onsdagsförmiddagen finns dessutom ett par mindre men ettriga snöfallsområden: Över hälsingekusten och i ett stråk från Göteborg österut över Västergötland. Båda dessa kommer att mattas av under dagen, enligt SMHI.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.