Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Köldrekord i Sverige – och temperaturerna kan sjunka ännu lägre

Foto: Anders Wiklund/TT

På tisdagsmorgonen sattes säsongens köldrekord med minus 34,8 grader i Nikkaluokta, och det kalla vädret lär fortsätta. I norr såväl som söder.

– Vi ser minusgrader vid i stort sett samtliga väderstationer runt landet och det är inte omöjligt att vi får åtminstone liknande temperaturer de närmsta dagarna, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI. 

Efter en mild december har den svenska vintern anlänt med besked. Det är kallt i hela landet, och under tisdagsförmiddagen har SMHI utfärdat klass 1-varning för Bottenhavet och Jämtlandsfjällen. 

– I Bottenhavet och Bottenviken är det varning för nedisning, något som främst gäller fartygstrafiken. I fjällen däremot finns det risk för stark kyleffekt. Där ligger temperaturer på 15 minusgrader och med vinden till fjälls blir effekten ännu kallare, säger Marcus Sjöstedt.

Han säger samtidigt att förhållanden i fjällen är på väg att mildras och att klass 1-varningen snart kommer tas bort. Tidigare på dagen rådde en varning av samma kategori för Kalmar, Blekinge och Österlen, där beroende på ymnigt snöfall.

Foto: Anders Wiklund/TTI takt med vinterkylan blir allt fler sjöar möjliga att åka skridskor på. Foto: Anders Wiklund/TT.

Marcus Sjöstedt berättar att den varningen plockats bort men att det lokalt i sydöstra Sverige kommer fortsätta snöa intensivt.

Nikkaluokta i Lappland, känt för sitt kalla väder, noterades för säsongens lägsta temperatur på tisdagsmorgonen. Där var det minus 34,8 grader. Och efter vad SMHI kan se så kan det snart sättas nya säsongsrekord, både i Nikkaluokta och långt söderut.

– Det är riktigt kall luft som täcker Skandinavien nu. Vi ser minusgrader vid i stort sett samtliga väderstationer runt landet och det är inte omöjligt att vi får åtminstone liknande temperaturer de närmsta dagarna. Med klart väder kan temperaturerna sjunka, säger Marcus Sjöstedt.

Till helgen passerar ett lågtryck som ger snöfall över hela södra Sverige, och snart kan kylan komma att släppa sitt grepp, förklarar Marcus Sjöstedt:

– I början av nästa vecka kommer lite mildare luft in, även om det är svårt att säga exakt hur milt det blir. Men södra Sverige ligger troligtvis inte vid tio minusgrader då. 

Läs mer. Vinterkylan
  • Många trafikolyckor i blixthalkans spår
    Skåne särskilt drabbat. Vägarna har på sina håll varit blixthala och alla stadsbussar i Malmö fick ställas in.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.