Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kollektivavtal blir krav vid upphandling

Ardalan Shekarabi, civilminister
Ardalan Shekarabi, civilminister Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Regeringen tänker kräva att företag som deltar i offentliga upphandlingar tillämpar regler som motsvarar de svenska kollektivavtalen. Det beslutas på onsdagens regeringssammanträde.

Regeringen har tidigare föreslagit att företag som deltar i offentliga upphandlingar ska följa reglerna i de svenska kollektivavtalen. Bakgrunden är återkommande rapporter om lönedumpning och otrygga villkor i till exempel taxi- och byggbranschen. På onsdagens regeringssammanträde tas beslut om en proposition som ska reglera den offentliga upphandlingen.

– Det är rimligt att våra skattepengar inte används till lönedumpning. Dagens regler som gynnar oseriösa företag är inte förenliga med den svenska modellen. Vi är säkra på att det här är rätt sätt för att få stopp på lönedumpningen på den offentliga marknaden, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Propositionen innebär att reglerna i svenska kollektivavtal ska vara obligatoriska när det gäller lön, semester och arbetstid. Däremot blir det frivilligt att följa reglerna för tjänstepension och försäkringar.

Regeringen skickade i maj sitt förslag till lagrådet för granskning. Lagrådet kritiserade regeringen och menade bland annat att förslaget kommer att leda till tillämpningssvårigheter. ”Regleringen är otydlig och det finns risk för att den leder till att upphandlingsprocesser blir kostsamma och tidskrävande. Små företag kommer att drabbas av en betydande administrativ börda”, skriver lagrådet.

Civilministern säger att regeringen har lyssnat till kritiken och gjort en del justeringar i förslaget.

– Lagrådet avstyrker inte förslaget. Lagrådet har en del synpunkter och det har vi nu beaktat, säger Ardalan Shekarabi.

Han framhåller att Sverige har valt att konkurrensutsätta de offentliga verksamheterna väldigt mycket. Därför påverkas vi alla av de offentliga upphandlingsreglerna och därför är det viktigt att reglerna stramas upp.

– Det ska inte löna sig att vara oseriös och betala löner under kollektivavtalsnivån. Vill man komma åt offentliga kontrakt så ska man följa villkoren i de svenska kollektivavtalen. Det här är ett moraliskt ställningstagande, säger Shekarabi.

Regeringens mål är att de nya reglerna ska börja gälla den 1 januari 2017.

– Nu är det riksdagens ansvar att ta ställning. Bland väljarna är inte det här någon blockskiljande fråga. Det finns en förväntan hos medborgarna om att vi löser detta, säger Ardalan Shekarabi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.