Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 22:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kolliderande-stjarnor-avslojar-guldets-kalla/

SVERIGE

Kolliderande stjärnor avslöjar guldets källa

00:40. Den första kollisionen mellan två stjärnor har observerats av de Nobelprisbelönade detektorerna Ligo och Virgo och 70 andra observatorier världen över.
Bild 1 av 3 Illustration av två neutronstjärnor som smälter samman. Krusningarna i rumtiden visar gravititationsvågorna som skickas ut, medan de smala strålarna visar kaskader av gammastrålar som skjuts iväg bara några sekunder efter gravitationsvågorna. Virvlande moln av materia som kastas ut från de kolliderande stjärnorna visas också. De lyser i ljus av alla våglängder, både synliga och andra.
Foto: Illustration: NSF / LIGO / Sonoma State University / A. SIMONNET
Bild 2 av 3 Första optiska fotot på kollisionen. Den vänstra bilden är från 17 augusti 2017, 11 timmar efter upptäckten av gravitationsvågskällan. Högra bilden är fyra dagar senare, då färgen blivit mycket rödare.
Foto: 1M2H/UC Santa Cruz and Carnegie Observatories/Ryan Foley
Bild 3 av 3 En global astronomihändelse. Karta över de runt 70 ljusbaserade observatorier och teleskop som observerade kollisionen mellan två neutronstjärnor som detektorerna Ligo och Virgo upptäckte med gravitationsvågor den 17 augusti. Teleskopen följde kollisionen i timmar, dagar och veckor, och identifierade tecken på tunga grundämnen, till exempel guld, i materian som sköts ut från kollisionen.
Foto: Ligo-Virgo

Den första kollisionen mellan två stjärnor har observerats av de Nobelprisbelönade detektorerna Ligo och Virgo och 70 andra observatorier världen över. Den visar bland mycket annat var guld skapas i universum.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in