Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Koltrasten vald till Sveriges nationalfågel

Sveriges nationalfågel.
Sveriges nationalfågel. Foto: Hasse Holmberg/TT

Nu är det avgjort. Koltrasten är utsedd till Sveriges nationalfågel – för andra gången. ”Det är den fågel som framför andra spelar på känslosträngen för oss människor”, säger Anders Wirdheim, informationsansvarig på Birdlife Sverige.

Presentationen av koltrasten skedde på Falsterbo Bird Show i Falsterbo, Skåne, där tusentals fågelskådare och entusiaster samlats för det årliga flyttfågelsträcket, som här når en klimax i början av september.

Klockan 18 var det dags för programpunkten som – vid sidan av bruna glador, stäpphökar och andra hastigt uppdykande rariteteter – bjöd på mest spänning detta år. Omröstningen om Sveriges nya nationalfågel har pågått i omgångar ända sedan i januari, och avslutades i måndags. Nu står det klart att koltrasten vann, med 12.914 röster mot tvåan skatan som fick 9241 röster.

– Koltrasten satt nog i orubbat bo nästan hela tiden. Det är den fågel som framför andra spelar på känslosträngen för oss människor. När man hör den första koltrasten känns det som att vintern äntligen är på väg att släppa sitt grepp, säger Anders Wirdheim, informationsansvarig på Birdlife Sverige som står bakom omröstningen.

Men det var inte utan dramatik som röstningen avslutades. Koltrasten har legat bra till genom hela omröstningen, men under sommaren har poddarna Alla mina kamrater och TSKNAS drivit en allt starkare kampanj för att skatan skulle vinna.

Som minst skiljde det bara några hundra röster, men tillströmningen av röster på sista dagen gjorde att skillnaden blev tydlig, över 3 000 röster. Men det är alltså förklaringen till skatans något förvånande andraplats. Fram till sista omgången var det i stället blåmesen som låg tvåa, berättar Anders Wirdheim.

– Utan poddkampanjen hade skatan inte tagit sig till finalen över huvud taget, säger han

För koltrastens del innebär resultatet av omröstningen ett förnyat förtroende som nationalsymbol. Redan 1962 valdes den av DN:s läsare till nationalfågel, men då deltog bara 5.000 personer. Den här gången har över 75.000 personer varit med och röstat i någon av omgångarna.

Såg gick det för finalisterna

1. Koltrast, 12.914 röster. Klar segrare som låg högt i alla omgångar.

2. Skata, 9.241 röster. Gick från bubblarplats till toppstrid efter poddkampanj.

3. Blåmes, 7.286 röster. Låg länge på andra plats, en klar favorit bredvid segraren.

4. Korp, 6.124 röster. Hugin och Munins like tog sig hela vägen till en fjärdeplats.

5. Havsörn, 4.563 röster. Har gjort ett starkt återtåg i naturen, här räckte det inte hela vägen.

6. Domherre, 3.711 röster. Kom på andra plats 1962, men har tydligen tappat i popularitet.

7. Sädesärla, 3.290 röster. Vårens budbärare klarade inte konkurrensen hela vägen.

8. Rödhake, 3.157 röster. Fick nöja sig med finalplats, i tät strid med nummer 7.

9. Talgoxe, 2.707 röster. Fågelbordets kanske främsta gäst är igenkänd och folkkär.

10. Bofink, 1.250 röster. Sveriges näst vanligaste fågel kom på sista plats i finalen.

Birdlife Sverige

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.