Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 06:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kom-som-flykting-nu-ar-han-kommunalrad/

Sverige

Kom som flykting – nu är han kommunalråd

Bild 1 av 9 Tillbaka till stuga 110. Ilko Corkovic besöker asylsökande Nivin Khashfeh och Firas Alsalous.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 9 Familjen Corkovic i stugan på Lundegård 1993. Makarna Ilko och Valentina med lilla Dajana och nyfödda Matea. Det var vid den här tiden som familjen fick det efterlängtade beskedet om permanent uppehållstillstånd.
Bild 3 av 9 Tillbaka till stuga 110. Asylsökande Nivin Khashfeh och Firas Alsalous väntar sitt första barn till sommaren. Ilko Corkovic och hans hustru fick sin andra dotter när de bodde som flyktingar på Lundegårds camping 1993.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 4 av 9 Telefonen ringer ständigt hos kommunalrådet. Många medier har ställt frågor om flyktingsituationen, men nu vill journalisterna framför allt veta mer om den akuta vattenbristen på Öland.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 5 av 9 Carin Herrström slår sig ned på rullatorn för att växla några ord med kommunalrådet Ilko Corkovic om tillståndet på torget. Hon flyttade till Borgholm när hon gick i pension i början på 1990-talet.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 6 av 9 På bokhyllan i stadshuset blandas souvenirer med foton. Som nyanländ fick Ilko Corkovic spela fotboll i Byxelkroks AIK.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 7 av 9 Sulaiman Mpagi från Botkyrka, med rötter i Uganda, är en av många som engagerat sig i mottagandet i Borgholm. Han tränar killarna i fotbollslaget ”Borgholm International” – med stöd från det mycket fotbollsintresserade kommunalrådet Ilko Corkovic.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 8 av 9 ”Ju mer tiden går, desto mer inser jag att det var rätt att stanna i Sverige”, säger Ilko Corkovic.
Foto: Nicklas Thegerstrom
Bild 9 av 9
Foto: Nicklas Thegerström

I dag samlas Socialdemokraterna till kommundagar i skuggan av flyktingkrisen. Bland deltagarna finns en man som själv gjort resan från asylboendet in i det svenska samhället. Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic kom som flykting till Öland för 23 år sedan. Dagens Nyheter följde med honom tillbaka till stuga 110 på campingen som åter är asylboende.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in