Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 08:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kommission-ska-granska-coronakrisen-leds-av-jurist/

Svensk politik

Kommission ska granska coronakrisen – leds av jurist

Foto: ALI LORESTANI/TT

Regeringen har nu tillsatt en kommission som ska granska myndigheternas och politikernas hantering av coronakrisen. 

– Krisen har satt brister i vårt samhälle i blixtbelysning, säger statsminister Stefan Löfven.

Regeringen fattade på tisdagen beslut om att tillsätta en granskningskommission som ska sätta hanteringen av coronakrisen under lupp. Det är ett omfattande uppdrag där både regeringen, myndigheterna, kommunerna och regionerna ska granskas. Slutrapporten ska vara klar i god tid före nästa val, senast den 28 februari 2022. 

– Krisen har satt brister i vårt samhälle i blixtbelysning. Tusentals människor har avlidit och ännu fler sörjer nära och kära och familjemedlemmar och bekanta som inte längre finns bland oss. Frågan är inte om Sverige kommer att förändras av det här utan frågan är hur, säger statsminister Stefan Löfven.

Kommissionen ska omfatta 6-8 medlemmar och kommer att ledas av Mats Melin, meriterad jurist som tidigare bland annat varit chefsjustitieombudsman, justitieråd och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen. Han konstaterar att han har fått ett vidsträckt uppdrag som omfattar en lång rad frågeställningar.

– Det är förstås en utmaning att åstadkomma detta under en begränsad tid, säger Mats Melin.

Han ser också ett antal metodproblem som kan påverka kommissionens arbete.

– Det kan knappast uteslutas att vad som händer senare under sommaren och hösten både här hemma och i andra länder kan komma att kasta nytt ljus över saker medan vi i kommissionen arbetar, säger Mats Melin.

Inför tillsättandet av kommissionen har oppositionspartierna fått ge synpunkter på direktiven. Oppositionen har bland annat krävt att kommissionen ska vara klar före nästa val och att inga före detta politiker ska ingå. Dessa krav har hörsammats av regeringen.

– Det här har på det hela taget landat väl. Vi tycker att det är viktigt att det inte sitter med personer med politisk bakgrund eftersom det riskerar att politisera frågan, säger Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare.

Han understryker att det är viktigt att bli klar före valet eftersom det handlar om vilket ansvar olika aktörer har haft för hanteringen av coronakrisen.

– Det är givet att väljarna måste få ta del av det underlaget så att de kan värdera det inför ett val, säger Gunnar Strömmer.

Kommissionen ska göra flera internationella jämförelser av krishanteringen och även titta på hur resandet påverkat smittspridningen och hur smittan har slagit i olika socio-ekonomiska grupper.

– Vi vet att i kriser drabbas den som redan är sårbar mest. Vi behöver lära oss vad vi kan göra bättre, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Statsminister Stefan Löfven framhåller att meningen med granskningskommissionen är att samhället ska ta lärdom inför framtiden.

– Vi har gett kommissionen ett brett uppdrag där väldigt många aspekter kommer att belysas. Det kommer att ta tid men kommissionen kommer att ge oss viktiga slutsatser, säger Stefan Löfven.

 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt