Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 15:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kommission-ska-granska-smittan-pa-aldreboenden/

Svensk politik

Kommission ska granska smittan på äldreboenden

Den omfattande smittspridningen och de många dödsfallen på äldreboenden tas upp i ett särskilt avsnitt i direktiven.
Den omfattande smittspridningen och de många dödsfallen på äldreboenden tas upp i ett särskilt avsnitt i direktiven. Foto: Janerik Henriksson/TT

Coronakommittén får i uppdrag att jämföra åtgärderna mot smittspridning i Sverige och andra länder. Det förslår regeringen i ett utkast till direktiv som DN har tagit del av. Smittspridningen inom äldreomsorgen får högsta prioritet.

Regeringen avser att fatta beslut om en coronakommitté i början på nästa vecka. Ett förslag till direktiv är ute på remiss till riksdagspartierna.

Enligt utkastet som DN tagit del av får kommittén ett brett uppdrag. Den ska utvärdera åtgärder som vidtagits på alla nivåer i samhället: regeringen, myndigheter, kommuner och regioner. Samspelet mellan riksdag och regering ska belysas. 

Det ska granskas hur den svenska beredskapsmodellen fungerat. Modellen säger bland annat att den som har ansvar för en verksamhet i normalläget också har det i kris. Denna princip har ifrågasatts efter att det visat sig att regioner och kommuner inte klarade att själva säkra tillgång på skyddsutrustning. Så småningom klev staten i form av Socialstyrelsen in som stöd.

En jämförelse av hur Sverige har hanterat pandemin ska göras med andra relevanta länder. Skillnaden i dödstal mellan Sverige och övriga nordiska länder har gett upphov till debatt. Den utbredda smittan i Sverige gör också att grannländer inte vill släppa in svenskar. 

Den omfattande smittspridningen och de många dödsfallen på äldreboenden tas upp i ett särskilt avsnitt i direktiven. Här ska bland annat anställningsförhållanden, personalens utbildningsnivå och de medicinska bedömningar som gjorts granskas.

Det gick under våren trögt att öka omfattningen på testningen i Sverige. Kommittén ska enligt direktivförslaget syna hur samspelet mellan staten och regionerna har fungerat i det sammanhanget.

Läs mer: Så spräckte pandemin Sveriges beredskap 

KD:s gruppledare Andreas Carlson.
KD:s gruppledare Andreas Carlson. Foto: Jessica Gow/TT

Riksdagspartierna ska under fredagen inkomma med sina synpunkter till regeringen. Kristdemokraterna har redan några slutsatser klara. Partiets gruppledare i riksdagen Andreas Carlson är i stort nöjd men har också kritiska åsikter.

– Först och främst kräver vi att kommissionen genomlyser de faktaunderlag som regeringen och expertmyndigheterna baserade sina vägval på i coronastrategin. Varje gång vi har krävt att få ta del av underlagen under våren har Stefan Löfven mumlat undvikande. Här måste kommissionen sätta stopp för regeringens hemlighetsmakeri, skriver Andreas Carlson till DN.

Han vill också att kommissionen bedömer om det var realistiskt att kunna skydda riskgruppen äldre med den grad av smittspridning som Sverige haft.

Nyamko Sabuni (L).
Nyamko Sabuni (L). Foto: Roger Turesson

Även Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare är i stora delar nöjd med direktiven men saknar ett särskilt fokus på utsatta områden. Bland annat i Järva i norra Stockholm blev smittspridningen och även dödsfallen inledningsvis omfattande i vissa invandrargrupper. Enligt utkastet till direktiv ska kommittén beskriva smittspridningen i områden med socioekonomiska utmaningar, men det räcker inte anser Nyamko Sabuni.

– Jag saknar en djupare skrivning om utsatta områden. Pandemin slog oerhört hårt mot människor i dessa områden och man gjorde inte tillräckligt, säger Nyamko Sabuni.

DN har även sökt övriga partier.

Regeringen föreslår att kommittén ska slutredovisa den 28 februari 2022, alltså ungefär ett halvår före nästa val. En delredovisning om äldreomsorgen ska göras redan den 30 november i år. Vilka som ska vara ledamöter framgår inte av förslaget.

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt