Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 21:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kommun-backar-fran-assistansbeslut/

Sverige

Kommun backar från assistansbeslut

Från nästa år skulle det bli förbjudet att ha anhöriga anställda som personliga assistenter i Östersunds kommun. Nu backar kommunen från beslutet efter kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar lokala medier.

Rätta artikel

Kommunen motiverade beslutet med att det kan vara svårt att kontrollera kvaliteten på assistansen om den utförs av anhöriga, men enligt Ivo inskränker förbudet den enskildes rätt till självbestämmande.

– Det jag beklagar allra mest är den oro som vi har skapat. Vi har gjort fel, säger Lars Liljedahl, chef för kommunens vård- och omsorgsförvaltning, till P4 Jämtland.

Ämnen i den här artikeln:

LSS
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt