Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 09:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kommun-maste-ge-sommarboende-socialtjanst/

Sverige

Kommun måste ge sommarboende socialtjänst

Falkenbergs kommun får inte neka insatser enligt socialtjänstlagen till en person från en annan kommun under ”en kortare tid”, fastslår förvaltningsrätten i Göteborg.

Domen öppnar för sommargäster med behov av stöd.

TT Text

Nyligen visade en enkät som TT gjort att många kommuner tänker dra in på hemtjänst eller hemsjukvård för deltidsboende eller fritidsboende i år på grund av coronapandemin – trots att det strider mot lagen.

I enkäten svarade 162 av landets 290 kommuner. 48 kommuner angav att de inte kommer att erbjuda de aktuella sociala tjänsterna.

I måndagens dom görs det klart att vistelsekommunen (här Falkenberg) är skyldig att utföra de hemtjänstinsatser som bosättningskommunen har klubbat. Detta gäller när en person avser att vistas en kortare tid i en annan kommun än bosättningskommunen och behöver hjälp på grund av hög ålder, funktionsnedsättning eller allvarlig sjukdom.

Falkenbergs kommuns beslut att inte verkställa bosättningskommuns beslut om insatser enligt socialtjänstlagen är olagligt och upphävs därför, konstaterar förvaltningsrätten i Göteborg.

”En kommun kan inte besluta om att inte tillämpa lagen. Endast riksdagen kan ändra gällande lag”, säger rådmannen Karin Hartmann i ett pressmeddelande.

Läs mer: Västkommuner vill slippa ge vård till sommargäster