Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 02:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kommunal-beordrar-skyddsstopp-pa-ostra-sjukhuset/

SVERIGE

Kommunal beordrar skyddsstopp på Östra sjukhuset

Östra Sjukhuset i Göteborg.
Foto: Jenny Ingemarsson

Fackförbundet Kommunal har beordrat skyddsstopp på en epidemiavdelning på Östra sjukhuset i Göteborg, rapporterar P4 Göteborg.

Åtgärden innebär att anställda på avdelningen som är anslutna till Kommunal tas ur arbete och inte får utföra vissa arbetsuppgifter. På den aktuella avdelningen vårdas patienter som väntar på besked om huruvida de är sjuka i covid-19, den sjukdom som orsakas av det nya coronaviruset. Avdelningen har 20 platser, men är inte fullbelagd.

Enligt Christine Martilla, ordförande för fackklubben på sjukhuset, har beslutet om skyddsstopp fattats eftersom Kommunal inte anser att sjukhuset följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande skyddsutrustning i vården.

– Vi kommer att lägga skyddsstoppet på vissa arbetsmoment och det är de som är så nära patienten att man riskerar att bli smittad om man inte har riktig och korrekt skyddsutrustning, säger hon till P4 Göteborg.

Det handlar bland annat om arbetsuppgifter som att mata patienter eller vända dem i sängen, ta prover eller bistå vid toalettbesök.

Arbetsmiljöverket bedömer fackliga åtgärder som skyddsstopp och har möjlighet att häva sådana beslut.

– Vad vi vill få till är att Arbetsmiljöverket gör en bedömning så fort som möjligt så att vi får deras bedömning av den här risken, säger Christine Martilla.

Enligt uppgifter till DN från Kommunal gäller skyddsstoppet på Östras medicinavdelning där man stoppar det vårdnära arbetet. Mer precist gäller kravet att vätskeavvisande munskydd i kombination med visir eller skyddsglasögon ska användas, och under vårdtagarnära arbete under skyddsvisir.

Kommunal organiserar vårdbiträden, undersköterskor och lokalvårdare. Beslutet om skyddsstoppet på medicinavdelningen är fattat av deras huvudskyddsombud Liselotte Källström.

Vårdförbundet har däremot inte fått några signaler om att just den nu stoppade avdelningen är extra problematisk.

– Ett skyddsstopp gäller hela den fysiska arbetsplatsen, och alltså även våra medlemmar, men vi har inte upplevt något med den här avdelningen som sticker ut. Däremot är vi generellt bekymrade över att det inte görs så många riskbedömningar av arbetet som man skulle kunna önska, säger Matilda Eriksson, som är Vårdfackets huvudskyddsombud på Östra.

Även på Sahlgrenska har Kommunal framfört krav på bättre utrustning, även om man inte i det här läget lagt ett skyddsstopp. Enligt sektionsordföranden Hans Ekström gäller diskussionen MaVa, medicinska akutavdelningen.

– Ledningen har svarat att det till exempel enbart behövs långt visir om det gäller misstänkt smittade patienter. Vi vill att man ska gå på Folkhälsomyndighetens strängare regelverk. Vi misstänker att regionen saknar skyddsmaterial, säger Hans Ekström till DN.

Läs mer om vad som händer i Göteborg.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt