Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Kommunaliseringen av skolan ett misslyckande”

Statsvetarprofessorn Leif Lewin presenterade sitt betänkande om kommunaliseringen av skolan tillsammans med utbildningsminister Jan Björklund (FP) på måndagen.
Statsvetarprofessorn Leif Lewin presenterade sitt betänkande om kommunaliseringen av skolan tillsammans med utbildningsminister Jan Björklund (FP) på måndagen. Foto: Mats J Larsson

Kommunaliseringen av skolan som inleddes under dåvarande skolministern Göran Persson (S) blev "till stora delar" ett misslyckande. Den slutsatsen drar regeringens särskilde utredare Leif Lewin som på måndagen presenterade sitt betänkande.

– Det lokala ledarskapet är för svagt, sade Leif Lewin, professor i statsvetenskap i Uppsala, vid en presskonferens i regeringskansliet.

Han anser att det socialdemokratiska beslutet att kommunalisera skolan följdes av olyckliga beslut under den borgerliga regeringsperioden 1991-94 att avveckla den statliga styrningen, enligt utredningen.

– Skulden är delad mellan båda politiska blocken, anser Leif Lewin.

I söndagskvällens Agenda kallade Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Ibrahim Baylan utredningen för "ett beställningsverk" av utbildningsminister Jan Björklund som fanns på plats när utredningen presenterades.

– Det är en oförskämd kommentar, säger Lewin.

Utredningen om kommunaliseringen som presenterades på DN Debatt på måndagsmorgonen anser att decentraliseringen blev för stor. Syftet var att effektivisera och höja kvaliteten i skolan, men resultatet blev ökade skillnader i skolresultat mellan kommuner, fallande skolresultat och försämrad status för lärarna.

Utredningens uppdrag är inte att ta ställning till om skolan ska återförstatligas eller inte.

Göran Persson hälsar via TT att han inte vill kommentera utredningens slutsatser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.