Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 02:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kommunalrad-ilska-och-irritation-efter-dad/

Sverige

Kommunalråd: Ilska och irritation efter dåd

Foto: Johan Nilsson/TT

En explosion skadade stadshuset i Landskrona sent på onsdagskvällen.

– De som gör det här har en avsikt att störa det organiserade samhället, det kommer vi inte att låta ske, säger kommunalrådet Torkild Strandberg (L), som pressar polis och rättsväsende att få fast gärningspersonerna.

TT Text

Ett antal fönsterrutor krossades i explosionen, en radioreporter på plats räknar på morgonen till tolv skadade rutor. Dessutom skadades en staty utanför, enligt P4 Malmöhus. Ingen person kom till skada.

– Vi har gjort bedömningen att det är tryggt och säkert i stadshuset och att arbetet kan pågå som normalt, och det gör det, säger Göran Magnusson Skoglund, tf säkerhetschef Landskrona stad. 

Platsen har under natten undersökts av bombexperter och andra tekniker. Men vilken typ av sprängmedel som använts är för tidigt att säga, enligt Patric Fors, kommunikatör vid polisens ledningscentral för region Syd.

- Självklart pågår ett intensivt arbete, bland annat med att bearbeta de vittnesförhör som gjorts under natten, säger han till TT.

En boende i närheten berättar för Helsingborgs Dagblad om en kraftig smäll:

– Jag satt i vardagsrummet och hela golvet skakade av explosionen. Alla barnen och grannarna vaknade.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg fick höra om händelsen från stadsdirektören, och besökte explosionsplatsen under natten.

– Vi som har träffats delar en känsla av en oerhörd målmedvetenhet att man måste komma till roten med problemen. Det vilar en tung förväntan på polisen och rättsväsendet att de som ägnar sig om den här typen av verksamhet grips och döms, man kan inte ha dem promenerande runt i samhället, säger han.

Att explosionen inträffade vid stadshuset tycker han inte har någon särskild betydelse.

– Oavsett vilken byggnad det är, så utsätter man människor för fara, man överträder alla skrivna och oskrivna regler. Vilka byggnader som drabbas är av underordnad betydelse, säger han.

För anställda vid kommunen fortsätter arbetet som vanligt på torsdagen, även om personalen kommer att informeras om händelsen och politiska ledningen ska samlas.

– Vi bedriver vår verksamhet som vilken dag som helst, säger Strandberg.

Enligt tidningen har Landskrona sedan i december 2018 drabbats av sju större sprängningar. Landskrona har i sommar även skakats av tre mordförsök i misstänkta uppgörelser mellan kriminella, där sprängladdningar placerats ut stadens centrala delar.

– Det här är ju ett fenomen som eskalerat på många håll i landet. Jag tror att det är oerhört väsentligt för tilltron för det organiserade samhället att man kommer till rätta med det här, både i Landskrona och på andra håll, säger han.

TT: Vad har du mött för reaktioner efter de här fallen?

– Det finns en stark känsla av frustration och en vilja att inte vilja acceptera det här. Snarare ilska och irritation än något annat, säger han.

Patric Fors säger att polisen arbetar brett, men även tittar på eventuella kopplingar till andra dåd.