Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 02:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kommunen-bjod-pa-nyarsfika-fran-politikernas-restaurang/

Sverige

Kommunen bjöd på nyårsfika från politikernas restaurang

På nyårsdagen bjöd Uddevalla kommun traditionsenligt stadens invånare på fika. Notan för kaffe och tårta uppgick till 45.000 kronor, pengar som två av kommunens politiker kunde räkna hem. Nyårsfikat köptes nämligen från deras restaurang, rapporterar P4 Väst.

Christer Hasslebäck och Ann-Charlott Gustafsson driver restaurang. De är också kommunpolitiker för Uddevallapartiet med viktiga förtroendeuppdrag. Hasslebäck är kommunalråd och Gustafsson ordförande i socialnämnden.

Praktiskt, när kommunen ska köpa kaffe och tårta. Runt 500 personer lät sig på nyårsdagen bjudas när Uddevalla kommun traditionsenligt dukade upp nyårsfika på torget utanför rådhuset.

Kostnaden för kalaset uppgick till 45.000 kronor och betalningen gick till Christer Hasslebäck och Ann-Charlotte Gustafssons restaurang.

– Man häller alltså upp kaffe som man har sålt till kommunen, och bjuder invånarna på kaffe i rollen som politiker. Det blir konstigt för mig, säger oppositionspolitikern Stefan Skoglund (S) till P4 Väst.

Radion har tagit del av dokumentation kring den upphandling som föregick tårtköpet och där framkommer politikerna valde sin egen restaurang först sedan tolv olika bagerier och restauranger tackat nej till att leverera fika.

– Jag såg inte det som några som helst problem. Man har ju rätt även som förtroendevald att driva företag. Och det har ju varit ett öppet förfarande, säger Elving Andersson (C), ordförande i Uddevalla kommunfullmäktige, till radion.

P4 Väst uppger att redaktionen har sökt Christer Hasslebäck, som har avböjt att kommentera fikat medan Ann-Charlott Gustafsson inte har återkommit när P4 Väst sökt henne om kritiken.

För en vecka sedan kunde Sveriges Radio avslöja att kommunen arrangerade en mingelmiddag på Christer Hasslebäcks restaurang Uddevalla förra året stod som värd för en näringslivskonferens.