Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 08:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kommunen-varnar-invanarna-for-aggressiv-salunge/

Sverige

Kommunen varnar invånarna för aggressiv sälunge

Gråsälkuten har slagit läger vid en stubbe i centrala Norrköping. Foto: Malin Larsson

En liten gråsälkut har slagit läger i centrala Norrköping, och det har fått kommunen att utfärda en varning till människorna i området.

– Om man försöker röra den så skulle den sannolikt hugga, säger limnologen Simon Karlsson.

Rätta artikel

För ganska precis ett år sedan kunde DN berätta om hur sälar tar plats i Norrköpings stadsbild – och nu har det hänt igen. De senaste dagarna har nämligen en gråsälunge kunnat beskådas vid Motala ström mittemot Strömparken.

– Vi har sett den fånga fisk, och vi har också sett att den haft lite konkurrens med måsarna där. Det var någon fisk som vart tagen ur munnen på den i stort sett, säger Simon Karlsson, limnolog på Norrköpings kommun.

När sälmamman slutar dia så är det upp till de små kutarna att börja klara sig på egen hand. Därför är det inte så konstigt att en av sälungarna sökt sig till just Motala ström. Fisktätheten är nämligen högre där än vad den är i Bråviken där sälarna växer upp.

Än så länge tillbringar sälungen stor del av sina dagar på land, och det har att göra med att pälsen ännu inte är färdigutvecklad för ett liv i vatten. 

Simon Karlsson tror att sälungen inom ett par veckor kommer att söka sig ut till vildare vatten, men fram till dess är det Strömparken som gäller för den knubbiga lilla vännen.

För att genomgångsboendet vid strömmen ska gå så smärtfritt till som möjligt har kommunen utfärdat en varning: sälkuten har vassa tänder och människor ombedes att hålla avstånd till den samt ha koll på sina barn och hundar.

– Det den har att försvara sig med är sin mun. Så man kan ju tänka sig att om man försöker röra den så skulle den sannolikt hugga. I och med att det finns bakterier som är lite otäcka så kan det bli svåra sår, säger Simon Karlsson.

Vad är det för bakterier de där djuren bär på?

– Ingen aning faktiskt, men jag kan ju tänka mig att om du blir biten så skulle du få åka in till vårdcentralen och få en stelkrampsspruta.