Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kommuner lovas ersättning för insats

Kommunalrådet Åsa Eriksson i Norberg besviken över att kommunen måste stå för en stor del av notan efter den stora branden.
Kommunalrådet Åsa Eriksson i Norberg besviken över att kommunen måste stå för en stor del av notan efter den stora branden. Foto: Nicklas Thegerström

Drygt en vecka efter att branden startade i Bergslagen har det uppstått bråk kring vem som ska betala räddningsinsatsen. Kommunerna har fått besked om att de själva får stå för notan – men försvarsministern lovar ersättning. ”De ska få den hjälp de behöver”, säger Karin Enström. 

På fredagen möttes ledningarna för kommunerna Norberg, Fagersta, Sala och Surahammar i Ramnäs för att diskutera fördelningen av kostnaden för räddningsarbetet. Samtidigt var MSB:s generaldirektör Helena Lindberg i Ramnäs för att informera sig om läget, men hon kom aldrig till mötet med kommunalråden.

– I stället fick vi träffa någon som jag bedömer arbetar på handläggarnivå på MSB. Denna person förklarade att det här ett rutinärende, likt en industribrand, och att vi i kommunerna därför kommer att få stå för alla fakturor. Något vi menar är helt oacceptabelt, säger Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg, som säger sig tala för samtliga fyra kommuner.

 Enligt MSB finns det möjlighet för kommunerna att söka statligt stöd i efterhand, men det är i dag oklart hur stort det stödet blir.

– Det är enorma summor det rör sig om – bara räntekostnaderna kommer att bli höga, om vi nu tvingas ta lån för att täcka utgifterna. Här i Norberg hade kommunen 287 miljoner kronor i intäkter förra året, och räddningsinsatsen kostar omkring fem miljoner kronor per dygn! Dessutom vet ingen hur länge det här kan pågå, säger Åsa Eriksson.

– Vi känner oss svikna av regeringen. Ska vi behöva säga upp personal i förskolan för att det brinner? Fredrik Reinfeldt kommer hit och visar sin medkänsla, men sedan får vi veta att staten inte tar något ekonomiskt ansvar, det känns som ett slag i ansiktet. Särskilt som många i våra kommuner ställer upp frivilligt och arbetar dag och natt med det här. Nej, nu förväntar vi oss verkligen att regeringen klargör att det här är ett nationellt ansvar, säger Åsa Eriksson.

Men är det ändå inte ganska rimligt att kommunerna står för en del av kostnaden?

– Jo, självklart. Vi betalar exempelvis vår självrisk till försäkringsbolagen. Men staten har tagit över ansvaret för räddningsinsatsen sedan i tisdags och då tycker vi att det är rimligt att staten också tar ett stort ekonomiskt ansvar, säger Åsa Eriksson.

Kommunerna kan visserligen ansöka om återbidrag från staten. Fram till dess har MSB erbjudit ett räntefritt lån.

Enligt MSB:s handläggare Magnus Olofsson kan det ta upp till ett par år innan kommunerna får tillbaka några pengar. Först ska räddningsinsatsen avslutas, sedan ska kommunerna sammanställa sina kostnader och därefter ska ansökningarna prövas av staten.

– Det här är reglerat i lag och vi ville informera tidigt om vad som gäller och att det är viktigt med dokumentation och så vidare. Det är klart att de kommer att få tillbaka pengar på det som överstiger den kommunala självrisken på 0,02 procent av skatteunderlaget, men kanske inte allt, säger han till VLT.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson (S) menar att det är orimligt att kommunerna ska stå för kostnaderna och anser att staten ska gå in och betala allt utom självrisken.

– Det här är små kommuner som har det tufft nog ändå. Jag tycker att de snabbt som sjutton ska få ett besked om att staten står för kostnaderna. De ska inte behöva oroa sig för det här, de har fullt upp med att släcka branden, säger hon till DN. 

Men försvarsminister Karin Enström (M) säger att kommunerna ska få den ersättning de behöver, antingen direkt från staten eller med stöd från någon av EU:s fonder. Staten ska stå för alla kostnader utom självrisken. Det kan även bli tal om ersättning för kostnader som inte är direkt förknippade med själva räddningsinsatsen, men som är kopplade till branden. Just nu håller finansdepartementet på och ser över saken. 

Kan du garantera att kommunerna får ersättning för allt utom självrisken?

– Ja, kommunerna ska få den ersättning och hjälp de behöver, säger Karin Enström till DN.

Hur snabbt kan kommunerna få ersättning från staten?

– Vi säger skyndsamt, det betyder så snabbt som möjligt. Ansökningarna ska hanteras så snabbt de kommer in. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.