Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kommuner måste ta emot flyktingbarn

Från och med årsskiftet kommer de omkring 50 kommuner som i dag saknar avtal med Migrationsverket tvingas ta emot ensamkommande ungdomar och barn på flykt.

Redan nu råder stor brist på kommunplatser och antalet ensamkommande väntas öka. I Migrationsverkets senaste prognos som presenterades i slutet av oktober väntas 3.900 ensamkommande barn söka asyl i år, och 4.100 nästa år.

Orsaken är konflikten i Syrien men det kommer även fler barn från Nordafrika, främst Marocko.

Totalt söker nu i genomsnitt 1.800 personer i veckan asyl i Sverige, och 48.000 är inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem. Myndigheten beräknar att antalet inskrivna med uppehållstillstånd kommer att öka med 100 procent, från cirka 7 800 i slutet av 2013 till 15 900 i slutet av 2014.

Det ökade trycket innebär en stor utmaning. Hittills har regeringen inte velat gå in och styra i frågan. Men i höst beslutade riksdagen att Migrationsverket från årsskiftet får tillåtelse att anvisa ensamkommande under 18 år till kommuner, även om kommunerna inte tecknat avtal.

Hur många barn per kommun det kommer att bli är oklart, men förmodligen minst tio, säger Migrationsverkets Ronnie Magnusson till Ekot. Totalt saknar ett 50-tal av landets kommuner avtal om att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– En bit in på nästa år kommer det att finnas anvisade barn i stort sett i alla kommuner i Sverige säger Ronnie Magnusson till Ekot.

De aktuella kommunerna som Ekot pratat med ser tvånget som en dålig lösning. Vissa har hänvisat till att de inte har tillräckliga resurser i exempelvis skolan för att kunna erbjuda ett bra mottagande.

Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström är en av dem som tycker tvång är fel och menar att det kan få motsatt effekt.

– Motståndet mot att ta emot människor som kommer från krig och katastrofer ökar när en kommun får ta för stort ansvar. Människor blir förbannade, och då bygger man upp ett motstånd som på sikt kan göra att vi inte kommer att ta emot alls i Sverige – ungefär det som sker i Norge i dag, säger han till Ekot.

Migrationsverkets samlade prognos för samtliga asylsökande i år är en ökning från 45.000 till 56.000. För 2014 är prognosen 52.000-69.000 asylsökande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.