Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 15:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kommuner-ska-fa-konkurrera-med-privata-aktorer/

Svensk politik

Kommuner ska få konkurrera med privata aktörer

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Lars Schröder/TT

Svenska kommuner ska få konkurrera med privata aktörer om att erbjuda arbetsmarknadsinsatser och de ska få ersättning för sitt arbete.
Det föreslås i den utredning som under fredagen lämnades till regeringen. 

– Om kommunerna utför uppdrag åt Arbetsförmedlingen ska de ha ersättning, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). 

I höstas gav regeringen i uppdrag att utreda om det finns lagligt utrymme för en kommun att konkurrera med en privat aktör när det gäller att utföra statliga arbetsmarknadsinsatser.

Om några år väntas den nya arbetsmarknadspolitiken finnas på plats där också fristående aktörer ska kunna stå för arbetsmarknadsinsatser. Försök har redan påbörjats på flera håll i landet. 

Under fredagen lämnades utredningen över till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Där framgår att kommunerna får konkurrera med de privata aktörerna och att de ska få statlig ersättning för sina insatser. 

– Det här ett viktigt beslutsunderlag. Från mitt perspektiv är det viktigaste att det fungerar på orten. Det ser väldigt olika ut i Sverige i dag, kommuner har olika förutsättningar och arbetsmarknaden ser väldigt olika ut, säger hon. 

SKR, Sveriges kommuner och regioner, välkomnar att utredningen klargör kommunernas roll i arbetsmarknadspolitiken och att kommunerna ska få ersättning.

– Det viktigaste framåt är att man hittar och förstår varandras roller och inte konkurrerar med varandra så att de individer som behöver kan få stöd för att komma ut i arbete eller i studier, säger Per-Arne Andersson, chef för utbildning och arbetsmarknad.

En av de frågor som kommunerna lyft, enligt SKR, hur kommuner som saknar privata aktörer ska lyckas få tag i rätt kompetens. 

– Det måste finnas med i diskussionerna om hur detta ska utformas när det inte finns en marknad med privata aktörer, säger han.

Arbetsmarknadsministern säger att det är viktigt att kommuner som vill ska kunna ta ansvar. 

– Vi har ännu inte tagit politisk ställning men om kommunerna vill är det viktigt att de kan bidra. Det är en tuff situation för många kommuner, säger hon. 

Nu ska utredningen skickas ut på remiss och regeringen väntas ta ställning senare i höst.

Ämnen i artikeln

Eva Nordmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt