Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kommuner ska mäta cesium i japansk mat

Sveriges kommuner ska på uppmaning av Livsmedelsverket kontrollera om det finns radioaktivt jod eller cesium i japanska livsmedel. Det handlar i nuläget inte om någon form av importrestriktioner.

– De japanska livsmedel som odlats utomhus och fisk från dammar kan vara särskilt utsatta. Så det är intressanta livsmedel för oss att ta provet på, säger statsinspektör Alexander Sobestiansky från Livsmedelsverket till DN.se.

Importen av japanska livsmedel är väldigt liten, vilket innebär att det inte kommer finnas så mycket att undersöka. Än så länge har inte Livsmedelsverket eller kommunerna påbörjat sina undersökningar. Det dröjer ett par dagar innan laboratoriumet kan ha ett klart besked. Men än finns ingen anledning till oro.

– Sannolikheten att vi upptäcker skadliga halter radioaktiva ämnen är ganska små. Men eftersom vi inte vet, ska vi ta prover på de livsmedel som är aktuella efter att olyckan inträffade, säger han.

– Konsumenter kan lugnt äta japanska livsmedel som redan finns på marknaden, men vi vill undersöka om det förekommer förhöjda halter i de livsmedel som nu kommer hit, säger han.

Livsmedel som inte bedöms ha varit utsatta för något nedfall, respektive växer i växthus eller under jord, som rotfrukter, bedöms tills vidare vara riskfria.

Livsmedelsverket betonar att det för närvarande inte handlar om någon form av importrestriktioner.  

Två personer som återvänt till Sverige från Tokyoområdet har små mängder jod-131 i urinen, visar mätningar som gjorts på universitetssjukhuset i Linköping.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är mängden så liten att den inte innebär några hälsorisker. Stråldosen motsvarar den dos man får vid en tandröntgen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.