Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-09 21:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kommunerna-kan-utlosa-krislagesavtal/

SVERIGE

Kommunerna kan utlösa krislägesavtal

Hemtjänsten i Göteborg kan snart tvingas ställa in all verksamhet som inte räknas som ”livsuppehållande tjänster”. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Kommuner förbereder sig att kunna utlösa det så kallade krislägesavtalet som ger dem rätt att omplacera personal.

Kravet att den som känner sig sjuk ska stanna hemma har skapat en ansträngd personalsituation inom landets storstadskommuner. Från Malmö rapporteras om 30-procentiga sjukskrivningar inom hemtjänst och vårdboenden och även i Göteborg har siffran ökat kraftigt.

Folkhälsomyndighetens rekommendation om att fler ska hålla sig hemma från jobbet märks bland sjukskrivningarna på flera håll i landet.

Sydsvenskan rapporterar om att runt 30 procent av personalen inom delar av Malmös hemtjänst och vårdboenden är sjukskriven. Kommunen kallar det ”scenario 2”, med ”allvarlig risk för fördröjd bedömning/åtgärd”. I Göteborgs kommun är så många som 20 procent av de anställda inom vissa verksamheter sjukskriva.

Annelie Snis, sektorchef för äldreomsorg samt hälso- och sjukvård i västra Göteborg, säger att man noterat hur frånvarosiffrorna steg i onsdags i coronakrisens spår.

– Läget är inte kritiskt, men det kan bli det om siffrorna fortsätter att stiga, säger Snis.

Det skulle kunna betyda att personalen inte räcker till för att utföra all vård, särskilt till de äldre som nu uppmanats att isolera sig. Kommunen planerar nu för åtgärder så att vården inte äventyras, vilket bland annat innebär att man flyttar personal från andra verksamheter. Inom hemtjänsten kommer man att upphöra med städning och inköp av vissa ledsagningsärenden.

– När vi kommer till ett riktigt kritiskt läge handlar det om att utföra livsuppehållande tjänster, som att se till att de äldre har mat, mediciner och kan upprätthålla en god hygien. Detsamma gäller våra äldreboenden, säger Snis.

Samtidigt känner hon oro för att skyddsutrustningen för personalen inte ska räcka.

– Den räcker till i dag, men jag känner en oro för vad som händer om vi får en snabb spridning av viruset. Det här är något vi arbetar med för högtryck just nu, säger hon.

Läs också: Äldreboende använder videosamtal för att bryta ensamheten

Tina Liljedahl-Scheel är hr-direktör i Göteborgs stad. Hon förklarar att det är svårt att ge den exakta bilden av sjukskrivningarna bland kommunanställda, men gör samma bedömning som Snis och säger att det har skett en ökning under veckan.

Hon berättar att kommunen nu ser över vilka delar av verksamheten som är samhällsbärande och vilka som kan prioriteras ned samt hur personalen skulle kunna omfördelas.

– En sådan omfördelning skulle kunna vara att anställda inom en verksamhet på frivillig väg kan gå till äldreomsorgen eller till förskolan i stället. Får vi inte till det på frivillig väg finns det också möjlighet att omfördela personal under en begränsad tid av ungefär sex månader, säger Liljedahl-Scheel och tillägger att detta kräver samarbete med fackliga organisationer.

Hon pekar på att kommunen i händelse av en större kris också kan hänvisa till det så kallade krislägesavtalet, som krisledningsnämnden kan ansöka om att få aktivera hos SKR (Sveriges kommuner och regioner).

Nu gäller det att laga efter läge.

Avtalet, som kan utlösas vid till exempel naturkatastrofer och epidemier, togs fram efter de stora skogsbränderna 2018. Det innebär bland annat arbetstiden kan utökas och ger generösare regler för arbetsgivaren när det gäller att omplacera personal. I gengäld är ersättningsnivåerna högre. Så sent som i onsdags skrev Läkarförbundet under avtalet,

– Jag vill poängtera att vi verkligen inte är där ännu. Vi har en god kontakt med fackliga företrädare och vi har många frivilliga som ringer till kommunen och vill hjälpa till, säger Liljedahl-Scheel.

Kommunen räknar med att kunna mobilisera volontärer och man utreder även det förslag som kommunstyrelsens ordförande, Axel Josefson (M), framfört om att personal som blivit varslad inom till exempel restaurang- och hotellbranschen skulle kunna gå över till att hjälpa till på andra arbeten.

Liljedahl-Scheel har varit verksam inom kommunen i 33 år och säger sig aldrig varit med om ett liknande läge.

– Situationen kan ju ändra sig från timme till timme. Nu gäller det att laga efter läge, säger hon.

Stockholms stad kunde inte presentera några sjukskrivningssiffror under torsdagen. Biträdande avdelningschef på äldreförvaltningen Linda Hamnes säger att man på torsdagseftermiddagen ännu inte fått signaler på att det är problem med bemanningen inom hemtjänsten.

– Jag vill passa på att ge en jätteeloge till civilsamhället som hjälper till med att handla åt äldre i det här läget. Det underlättar mycket för verksamheten, säger hon.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt