Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Kommunerna måste ta ett större ansvar”

Äldreminister Maria Larsson, KD.
Äldreminister Maria Larsson, KD. Foto: Scanpix
Äldreminister Maria Larsson (KD) har tidigare efterlyst mer civilkurage hos personalen i äldreomsorgen. Efter DN:s avslöjande om Carema uppmanar hon nu kommunerna att skärpa sig. ”De måste ta ett mycket större ansvar för uppföljning, jag tror att de tar för lättvindigt på detta i dag”.

Maria Larsson förklarar att hon är mycket upprörd över de missförhållanden som DN avslöjat på flera av företaget Caremas äldreboenden.

Hur ska kontrollen bli bättre så att detta undviks?

– Under förra mandatperioden tillförde vi fem miljarder för kvalitetsförbättringar i äldreomsorgen. Vi har gjort tillsynsverksamheten mycket mer kraftfull och enhetlig över hela landet och vi har skärpt lex Sarah-lagstiftningen sedan den 1 juli i år, säger Maria Larsson.

Tidigare skulle bara missförhållanden av allvarlig art rapporteras men nu ska alla missförhållanden samt risker för detta rapporteras.

I dag måste man gå via chefen för att göra lex Sarah-anmälningar, kan du tänka dig en förändring till anonyma anmälningar?

– Vi har haft diskussioner kring detta. Men en formell anmälan måste ha en formell avsändare som man kan gå tillbaka till för att kunna följa upp. Men det finns inget hinder för att höra av sig anonymt till Socialstyrelsen.

Kan du tänka dig att utvidga meddelarskyddet som i dag inte omfattar dem som arbetar i privat vård?

– Den här frågan utreddes av den socialdemokratiska regeringen men då var det ganska många remissinstanser som var negativa och de valde att inte gå vidare. Men jag menar att vi måste överväga detta på nytt, säger Maria Larsson.
På många håll ifrågasätts nu privatiseringar inom äldrevården, är det inte lätt att det blir besparingar som slår mot de äldre när verksamheten ska generera vinst?

– Det vi har sagt är att vi ska sätta stopp för att välfärd som finansieras med skattemedel ska generera vinster som föras ut till skatteparadis. Däremot om det ska ske ny- investering och utveckling så krävs ett visst mått av vinst.
Hon påpekar att kommunerna numera inte måste välja det billigaste alternativet när köper privat vård.

I stället kan kontraktet ges till den som erbjuder bäst service till samma kostnad som kommunen själv har i sin verksamhet.
Men om en privat verksamhet ska göra samma sak som kommunen till samma pengar men dessutom generera vinst, blir det då inte per automatik mindre kvar till de äldre?

– Alltså, det är den hemtjänst som har högst kostnader som har högst kvalitet. Man kan organisera verksamheter på olika sätt. Det handlar om så många faktorer, som lyhördhet mot brukarna och vilken personal man har.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.