Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kommunledningen-ville-undvika-granskning/

Sverige

”Kommunledningen ville undvika granskning”

Kommunledningen i Karlskrona ville till varje pris undvika granskande journalistik. Det var skälet till att rektorn Johan Johansson så snabbt stängdes av på skolan där den mördade flickan Yara gått. Det hävdar Lärarförbundet, som nu kräver skadestånd.

Den var den 12 maj i år som Johan Johansson stängdes av från sin tjänst som rektor på Tullskolan i Karlskrona. Samtidigt blev han offentligt utpekad för att inte ha följt kommunens rutiner för utsatta barn – och det trots att han flera gånger tagit kontakt med socialförvaltningen med uppgifter om Yaras situation, vilket enligt kommunens dåvarande riktlinjer var att betrakta som en anmälan.

Ett skäl till den hastiga avstängningen var att kommunen ville agera snabbt och resolut, innan några medier hunnit gräva fram eventuella oegentligheter. Det hävdar Lärarförbundets regionchef Steve Nilsson i en intervju SVT:s Blekingenytt:

– Jag fick den 13 maj besked av en personalspecialist att avstängningen var nödvändig för att förekomma pressen och undersökande journalistik. Jag blev alldeles paff. Skolchefen Maria Persson satt intill och reagerade inte. Hon hade inga invändningar, säger Steve Nilsson.

Enligt Nilsson har kommunen struntat i överläggningsskyldigheten, brutit mot kollektivavtalet och därmed bidragit till att rektorn hamnat i en djup depression och skadats allvarligt i en misstänkt självförvållad bilolycka.

Lärarförbundet kräver nu 50.000 kronor i skadestånd. Kommunen bestrider skadeståndskravet och hävdar att man agerat helt korrekt när rektorn stängdes av.

Läs mer/Se TV: Kritiken mot rektorn drev honom i depression