Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kommunpolitiker åtalas för grovt förtal mot journalist

Other: Thibault Camus / AP

En kommunpolitiker i Helsingborg åtalas för grovt förtal mot en journalist på Helsingborgs Dagblad.

Kommunpolitikern har mellan november 2016 och oktober 2017 skrivit flera inlägg på sin Facebook där en reporter på Helsingborgs Dagblad anklagas för att ha skrivit artiklar med falskt innehåll. Reportern anklagas för att ha skrivit artiklarna på uppdrag av en tredje person med motivet att gynna både sig själv och den tredje personen.

I Facebookinläggen skriver kommunpolitikern också att reporterns arbetsgivare ville att han skulle lämna sin tjänst, något som avfärdats av tidningens chefredaktör.

– Vi ser naturligtvis väldigt allvarligt på detta. De senaste åren har vi sett en generell ökning av hot mot och förtal av journalister. I detta fallet handlar det om en politiker på en förtroendepost som riktar grava och grundlösa anklagelser mot en av våra reportrar. Därför är det skönt att frågan nu avgörs i domstol, säger Marcus Ekdahl, redaktionschef på Helsingborgs Dagblad, till HD

Åklagaren menar att uppgifterna i Facebookinläggen kunde förväntas medföra allvvarlig skada och att kommunpolitikern hade en allmän befattning när inläggen publicerats. Att anklagelserna publicerats på kommunpolitikerns Facebook under lång tid gör också att åklagaren menar att brottet ska bedömas som grovt.

Själv menar kommunpolitikern att inläggen på Facebook faller inom ramen för yttrandefrihetsgrundlagen och nekar till brott.

– Jag vidhåller att den här journalisten har skrivit falska uppgifter för att skada mitt namn, min heder och min politiska karriär. Jag har rätt att uttrycka min besvikelse över en journalist som har smutskastat mig och skadat mig och mitt liv i en sådan stor omfattning, säger kommunpolitikern till Helsingborgs Dagblad.

Kommunpolitikern är sedan tidigare förbjuden att ställa upp i provvalet till kommunfullmäktige av det egna partiet. Anledningen är att kommunpolitikern dömdes för ofredande år 2015, vilket den lokala partistyrelsen menade bröt mot partiets etiska riktlinjer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.