Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kommunpolitiker vill förbjuda fyrverkerier

01:36. Klippet är från Möllevångstorget i Malmö där nyårsfirandet blev dramatiskt när fyrverkerier riktades mot människor och byggnader.

Oroligheter med fyrverkerier rapporterades runt om i landet under nyårshelgen och en film från Möllevångstorget i Malmö visar hur raketer skjutits rakt mot människor.

Kommunala politiker efterfrågar en lagändring som möjliggör förbud av fyrverkerier.

Möllevångstorget i Malmö fylldes med raketer och smällare som skickades i väg i alla riktningar. Många sköt horisontellt och flera människor ska ha träffats av fyrverkerier.

Polisen fick in mängder av samtal från människor under natten och två polisanmälningar om allmänfarlig vårdslöshet kopplade till fyrverkerier har upprättats i Malmö.

– Det innebär alltid problem med fyrverkerier, mörkertalet brott med raketer är stort, säger Nils Norling, presstalesperson på polisen i Malmö.

Patrullen som åkte till Möllevångstorget höll sig inne i polisbilen.

– Det finns inte så mycket man kan göra där. Det är en farlig situation och om polispersonal visar sig kan de bli måltavlor, vissa siktar gärna mot polisen. Det vi gör där är att åka över torget och se till att det inte finns någon mitt på som kan bli träffad.

Enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) kan kommuner begränsa invånarnas raketskjutningar.

– Det finns möjligheter att inom ramen för gällande lagstiftning begränsa och ingripa när användandet av pyroteknik innebär en risk att skada andra. Jag utgår från att polis och kommuner agerar med de lagliga möjligheter som finns, säger inrikesminister Anders Ygeman i en skriftlig kommentar till DN.

Men inte tillräckligt mycket anser flera kommunpolitiker. Malmö stad reviderade den lokala ordningsstadgan förra året och sedan dess är det enbart tillåtet att skjuta raketer på offentliga platser under några timmar på nyårsafton.

– Och då har våra jurister kommit fram till att det är så långt vi kan komma i vår lokala ordningsstadga, säger kommunalråd Andreas Schönström (S) till Expressen.

Han är ansvarig för trygghet och säkerhetsfrågor i kommunen. För att kunna förbjuda fyrverkerier skulle en lagändring krävas, enligt Malmö stads jurister.

Andreas Schönström säger till Expressen att det är absurt att regelverket kring fyrverkerier inte är strängare.

– Jag hade gärna sett lagändringar så att kommuner hade kunnat inskränka försäljning, var man får skjuta fyrverkeri eller faktiskt förbjuda det helt och hållet.

I april beslutade kommunfullmäktige i Växjö att förbjuda fyrverkerier helt och hållet. Men förbudet upphävdes redan på valborgsmässoafton efter att en privatperson överklagat. Förvaltningsrätten ansåg att förbudet utgjorde en alltför stor inskränkning i den enskildes frihet.

Också i Härjedalen beslutade kommunfullmäktige i höstas att införa ett totalförbud för privatpersoner att använda smällare och fyrverkerier. Men också det har nu överklagats till kammarrätten.

Jash Doweyko-Jurkowski, filmade raketskjutningarna under nyårsnatten. Han säger att stämningen på torget främst var festlig och att folk verkade roas av spektaklet och de horisontella raketskjutningarna.

– De flesta skrattade och filmade med sina mobiler. Men stämningen var trots allt bara god för dem som tittade på och inte blev utsatta för attackerna.

Han såg också gråtande barn och folk som blev beskjutna. Själv tyckte han att det var obehagligt innan han blivit ”varm i kläderna”.

– Jag är inte van med den typen av miljöer att det smäller, man får tinnitus och folk skriker.

Han tycker att polisen underskattade sin roll på torget.

– Så fort de var på plats så lugnade det ned sig i den absoluta närheten av bilen. Även om de kände sig utsatta så var det tydligt att de som sköt hade respekt för dem, det blev färre horisontella skjutningar. Det sänder nästan skrattretande svaga signaler när polisväsendet känner sig rädda för att vara där. Vi var vanliga människor där.

Filmen har cirkulerat i både medier och på sociala nätverk. Jash Doweyko-Jurkowski tycker att den har använts i fel syfte många gånger.

– Högermedier har gjort det till en rasistgrej och vänstermedier har gjort det till en anti-rasistgrej och mina uttalanden har tolkats efter var sidas egen agenda. Min enda intention var att filma spektaklet. Ansvaret för att fyrverkeriskjutningarna går för långt ligger på föräldrar, skolor, kommuner och den polisiära närvaron, säger han.

Runt om i landet har det kommit rapporter om vårdslöshet kring fyrverkerier. I Gävle ska ett gäng ungdomar ha kastat ned en smällare i en barnvagn med en tremånadersbäbis. Pappan ska ha fått ut smällaren just innan den smällde. Två ungdomar sköt också fyrverkerier inne i en butik i staden.

I Kalmar kastades raketer in i en lägenhet och i Göteborg har en ambulans beskjutits med raketer. I Borås sköt ungdomar mot en fyraårig flicka.

I Stockholm kan det vara en raket som orsakade att en förskola totalförstördes i en brand på nyårsdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.