Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kommunpolitiker i Lund vill skärpa lagen om hatbrott

Polis och räddningstjänst på plats vid en av de misstänkta mordbrandsförsöken tidigare i veckan.
Polis och räddningstjänst på plats vid en av de misstänkta mordbrandsförsöken tidigare i veckan. Foto: Johan Nilsson/TT

Kommunpolitikerna i Lund ser allvarligt på den senaste tidens mordbrandsförsök som riktats mot personer med judisk bakgrund.

– Det gäller att straffen skärps från statligt håll vid den här typen av brott, säger Philip Sandberg (L), tillträdande kommunstyrelseordförande i Lund.

Samtidigt planeras en manifestation mot antisemitism i helgen.

Inom loppet av tre månader har två personer med judisk bakgrund utsatts för mordbrandförsök i Lund. Polisen utreder ärendena som hatbrott och har ännu ingen misstänkt. Enligt företrädare för flera judiska organisationer är det antisemitiska motiv från högerextrema miljön bakom dåden. En av de drabbade personerna är fritidspolitiker.

– Det här är helt avskyvärda brott som inträffat. Allt polisarbete är inte klart, men jag kan inte se det som annat än terrorhandlingar. Polisen måste göra alla åtgärder man kan för att se till att den eller de skyldiga lagförs, säger Anders Almgren (S), avgående kommunstyrelseordförande.

Han berättar att kommunens säkerhetsavdelning kopplades in när de skriftliga hoten började komma till fritidspolitikern i våras. Fritidspolitikerns parti och polisen har också haft kontakt rörande säkerheten och polisen har haft bevakning på de personernas adresser.

Anders Almgren (S), avgående kommunstyrelseordförande i Lund, vill se mer konkret handling för att stoppa hatbrotten. Arkivbild.
Anders Almgren (S), avgående kommunstyrelseordförande i Lund, vill se mer konkret handling för att stoppa hatbrotten. Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT

– Vi kommer ha ett extrainsatt utskottsmöte, som är ett slags kommunalt blocköverskridande inre kabinett med Alliansen och de rödgröna på måndag där vi tar upp den här frågan mellan partierna och stämmer av vad vi har uppfattat, vad vi som partier kan göra mer och vad kommunen kan göra mer, säger Anders Almgren.

Philip Sandberg (L), tillträdande kommunstyrelseordförande i Lund, menar att straffen för hatbrott måste skärpas.

– Det är uppenbart att hatbrotten mot de judiska personerna blivit allvarligare och det är oerhört allvarligt. I Malmö har det funnits flera attentat med antisemitiska motiv på senare år och här i Lund har vi varit hyfsat förskonade mot detta fram till i år, säger han och fortsätter:

– Tyvärr ser den här typen av hatbrott och antisemitiska brott ut att öka. Det gäller också från statligt håll att straffen skärps vid den här typen av brott.

Liberalen Philip Sandberg är tillträdande kommunstyrelseordförande i Lund och han ser allvarligt på de misstänkta hatbrotten i staden.
Liberalen Philip Sandberg är tillträdande kommunstyrelseordförande i Lund och han ser allvarligt på de misstänkta hatbrotten i staden. Foto: Pressbild/Kennet Ruona

Han berättar att kommunen har en god dialog med det judiska samfundet i Lund och en manifestation mot antisemitism planeras de kommande veckorna. Kommunen och polisen har även samverkan i ett interreligiöst råd med de olika etablerade trossamfunden där frågor kan lyftas.

– Säkerhet och insatser är i första hand polisens bord, men kommunen kan naturligtvis bli bättre på att erbjuda stöd. Det är en mycket viktig fråga för mig. Det kan rikta sig mot enskilda personer och inte bara enskilda föreningar, det här är ett stort demokratiproblem, säger Philip Sandberg.

Han menar att kommunen och samhället måste agera mer proaktivt.

– Generellt måste man jobba mycket mer förebyggande mot våldsbejakande antidemokratiska miljöer. Det handlar bland annat om att minska rekryteringen och stötta avhopparverksamheten, säger Philip Sandberg.

Anders Almgren lyfter också fram att frågan måste lyftas på nationell nivå.

– Vi ska inte spekulera i vem som är ansvarig, men det är tydligt vilka krafter som skulle kunna göra något sådant här. I Finland är sådana organisationer terrorstämplade och vi måste se över om vi behöver den tydligheten i Sverige med, säger han.   

Det är viktigt att göra en ljusmanifestation för att visa våra judiska vänner och aktivister att de inte är ensamma.

Den politiskt och religiöst obundna föreningen Tillsammans för Lund planerar att hålla en ljusmanifestation på söndag kväll vid Hemgården i Lund. 

– Vi vet inte vem eller vilka som ligger bakom bränderna, men vi vet att antisemitismen växer i Sverige. Rasismen använder en retorik där de ställer minoriteter och utsatta grupper mot varandra. Bland annat har vi haft en talman som säger att judar och samer inte är svenskar. Det är ett hårdare politiskt klimat som vi vill förändra, säger Mikael Karlsson, sekreterare i Tillsammans för Lund, och fortsätter:

– Det är viktigt att göra en ljusmanifestation för att visa våra judiska vänner och aktivister att de inte är ensamma. Men det är viktigt att det inte stannar där, utan att vi även efter ljusmanifestationen organiserar oss för ett lokalsamhälle som är så starkt att rasism inte får plats, säger han.

Även judiska församlingen i Malmö planerar en manifestation senare i höst.

Läs mer: Polisen hade bevakat brandhärjade judiska bostäder i Lund 

Läs mer: Misstänkt mordbrand kan ha antisemitiskt motiv

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.