Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kompisförmedlingen matchar ihop nya och gamla svenskar

Jag är ingen ­mentor eller så, det man får är en kompis.Daniel Wiberg (till höger) och ­Amjad Mccool från Syrien träffas då och då för att fika eller ta en öl ihop.
Jag är ingen ­mentor eller så, det man får är en kompis.Daniel Wiberg (till höger) och ­Amjad Mccool från Syrien träffas då och då för att fika eller ta en öl ihop.

– Ibland undrar jag om inte även svenskar behöver hjälp att träffa svenskar.

Den syriska flyktingen Amjad Mccool är en av många nyanlända som vittnar om svårigheter att lära känna svenskar. Själv fick han hjälp av en organisation specialiserad på kompisförmedling.

29 år, gift, högutbildad data­ingenjör från Qatana strax öster om den syriska huvudstaden ­Damaskus. Hade det inte varit för kriget hade Amjad Mccools framtid redan varit säkrad. Men inget är längre säkert. För 15 månader sedan kom han till Sverige som asylsökande. Hans fru har ännu inte fått tillstånd att komma hit. Släkten är spridd över världen. Hans föräldrar och äldsta syster lever kvar i Damaskus.

– Framför allt min pappa är stolt och säger ”jag är född i Syrien, jag kommer att dö i Syrien”. Kanske funderar de ändå på att fly, men de är för gamla för att klara en smuggel­resa, säger Amjad Mccool.

Själv kunde han med hjälp av jobbkontakter ta sig till Europa mycket säkrare än många av sina landsmän. Men han vet hur farligt det kan vara. Två av hans kusiner gör sig redo för en riskabel båtresa och han försöker förmedla alla goda råd han fått från andra flyktingar som överlevt havet.

Läs också: Romer får byta tiggeri mot jobb

Så trots en trygg boplats hemma hos en familj han träffat via kyrkan, och trots en praktikplats på ett mjukvaruföretag i Stockholms innerstad, är kriget ständigt när­varande.

Värst var den första tiden i Sverige som präglades av osäkerhet och utanförskap. Han flyttade runt, väntade på besked från Migrationsverket och sökte kontakt med människor i det främmande landet.

– Men det är inte så lätt om man inte har något gemensamt som ett jobb. Inte lätt alls. Ibland undrar jag om inte även svenskar behöver hjälp att träffa svenskar, säger han.

Hjälp var precis vad Amjad Mccool fick. På SFI-kursen dök det plötsligt upp en representant från organisationen Kompis Sverige. Frågan var enkel: ”Vill ni lära känna etablerade svenskar? I så fall har vi etablerade svenskar som vill lära känna er.”

Bakom Kompis Sverige står initiativ­tagarna Pegah Afsharian och Natassia Fry som träffades under ett tidigare integrations­projekt. De var båda frustrerade över att lyckade satsningar lades ned när projekttiden löpte ut, och delade en ambition om att svenskar och nyanlända skulle kunna träffas på en jämlik nivå.

Resultatet blev kompisförmedlingen Kompis Sverige som startade i maj 2013 och är en del av Röda Korset.

– Det här är ingen fadderverksamhet. Etablerade svenskar får en kompis som har erfarenheter de själva aldrig kommer att ha. Nya svenskar kan, ofta för första gången, lära känna någon med goda kunskaper i svenska och om Sverige, säger Pegah Afsharian.

Amjad Mccool sa ja. Efter lite väntetid matchades han och Daniel Wiberg ihop.

– Vi läste om Kompis Sverige i tidningen. Jag är en sån som tänker ”bra grej” medan min fru tänker ”bra grej, jag anmäler mig i dag”. Jag ville inte vara sämre, säger ­Daniel Wiberg.

Det första trevande mötet över en kopp kaffe på Röda korsets kontor gick bra. Sedan dess träffas de då och då, fikar eller tar en öl ihop.

– Visst, vi har pratat om Amjads cv och om hur en del saker fungerar i Sverige. Men jag är ingen mentor eller så, det man får är en kompis. Det är det som är poängen, säger Daniel Wiberg.

Sedan starten har Kompis Sverige matchat ihop drygt 800 personer och knutit kontakt med sex kommuner. De är aktivt ute och rekryterar nya svenskar på SFI-utbildningar. Alla är välkomna så länge de har fyllt 18 år och har uppehållstillstånd, ett krav från kommunerna.

Organisationen har märkt att viljan att hjälpa till ökat i takt med att flyktingarnas situation uppmärksammats.

– Vanligtvis får vi kanske 20 mejl på en dag. Men i dag hade vi redan före lunch fått in 40 mejl, säger Pegah Afsharian.

Ibland har de varit tvungna att tillfälligt stoppa rekryteringen för att de inte hunnit med. Men medan intresset ökar finns det fortfarande en grupp de har svårt att nå: svenska män.

– Ungefär en av tio av våra etablerade svenskar är män. Vi vet inte varför det är så, för bland de nya svenskarna är könsfördelningen jämn. Men vi hoppas att fler vill vara med, säger Pegah Afsharian.

Fakta.Kompis SverigeGruppen

Fakta. Kompis Sverige

Gruppen startades 2013 av Pegah Afsharian och Natassia Fry och är en del av Röda Korset. Kompis Sverige matchar ihop etablerade svenskar med nykomna för att bygga relationer, skapa kontakt och förbättra svenska språket. Kravet är att kompisparen umgås i minst sex månader.

Kompis Sveriges samarbetar med kommunerna Botkyrka, Värmdö, Tyresö, Nacka, Haninge och Nynäshamn. Det finns även ett fristående pilotprojekt i Lund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.