Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 09:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/konkurrensverket-utreder-msbs-stoppade-corona-app/

Sverige

Konkurrensverket utreder MSB:s stoppade ”corona-app”

Foto: Magnus Hallgren

Under tisdagen kontaktade Konkurrensverket Myndigheten för samhällskydd och beredskap för att meddela att man startat en utredning om MSB:s nu stoppade ”corona-app”. I utredningen ska konkurrensverket undersöka om MSB gjort rätt när de tecknat ett avtal om appen utan ett riktigt upphandlingsförfarande. 

I skrivelsen, som DN tagit del av, framgår det att Konkurrensverket påbörjat en utredning om MSB:s avtal med Platform24 Healthcare AB om att utveckla en digital tjänst för kartläggning av smittspridning. 

Det konkurrensverket mer specifikt ska utreda är om MSB gjort rätt när de ingått avtalet utan att ha gjort ett riktigt upphandlingsförfarande.

Det var tidningen Arbetaren, som drivs av det syndikalistiska fackförbundet SAC, som först kunde avslöja att MSB gjort en direktupphandling med Platform24 med hänvisning till att situationen var särskilt brådskande på grund av coronapandemin.

I skrivelsen ber Konkurrensverket MSB att bland annat redogöra för hur upphandlingen gått till, hur mycket avtalet är värt, om någon leverantör begärt överprövning av upphandlingen eller avtalet och varför man ansett att undantaget för synnerlig brådska var tillämpbart. MSB ska svara Konkurrensverket senast 9 juni.

”Vi välkomnar en granskning och tillhandahåller all information. Det går att göra undantag från LoU och vi ser det som viktigt att pröva om undantag för skyndsamhet i kris kan göras. I dagsläget har vi inget mer att tillägga. När vi har något nytt att berätta kommer vi att kommunicera det”, skriver MSB i en kommentar till DN.

Utvecklingen av det digitala verktyget, vars lansering stoppades av Folkhälsomyndigheten i slutet av april, har varit präglat av flera problem. SVT kunde den 8 maj rapportera om att man under utvecklingsfasen mött kritik från bland annat forskare och länsstyrelserna om eventuella frågetecken kring hur data skulle hanteras och varför data skulle lagras på Amazons servrar i USA.

DN kunde vidare den 14 maj visa på sprickor i samarbetet mellan MSB och Folkhälsomyndigheten. 

– Vi har den viktigaste krisen kanske på hundra år. Då tycker jag att det är bekymmersamt att vi inte fått ihop det, sa MSB:s generaldirektör Dan Eliasson då till DN.