Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 23:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/konsten-att-ta-farval-asa-skogbergs-sista-fest/

Sverige

Konsten att ta farväl: Åsa Skogbergs sista fest

Bild 1 av 9 Åsa och Håkan har samlat Åsa, Anne, Lotta och vännerna för en lunch på Röde Orm. När Johnny får en skämttröja spiller skratten långt ut på Hornsgatan.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 9 ”Mamma, du oroar dig för mycket.” Andrea försöker trösta sin mor som har haft andningsproblem och en ångestfylld natt. Men Åsa säger att syrgasen, och besöken från vänner och familj, hjälper.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 9 Dottern Andrea, Lena med maken Tony, Jenny, vännen Andrea och hela familjen lyfter glasen. Inne på rummet vaknar Åsa till för ett ögonblick och frågar svägerskan Stina: ”Har ni varit här länge?”
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 9 Åsa Skogberg finns inte mer. Nattvakande brodern Peder har ringt in familjen som samlas på Ersta hospice. Mamma Yvonne tröstas av sonhustrun Caroline.
Foto: Paul Hansen
Bild 5 av 9 Åsa iförd sitt konstverk, ”I want pearls”. Hennes examensarbete från Konstfack.
Foto: Paul Hansen
Bild 6 av 9 ”Pappa är ett gråtmonster i dag.” Leonidas, Håkan, pappa Staffan och bröderna med familjer samlas vid Åsas säng för att ta farväl.
Foto: Paul Hansen
Bild 7 av 9 Åsa var storasyster till fem bröder, en av de bärande balkarna i familjen. De är helt överens: ”Vi har mist vår bästa spelare.”
Foto: Paul Hansen
Bild 8 av 9 ”Åsa var så mycket, Åsa var allt.” Håkan håller begravningstal för familj, vänner och ceremonins förrättare, Pia Kristofersson.
Foto: Paul Hansen
Bild 9 av 9 Sollentuna kyrkogård. Här ska Åsa vila. Föräldrarna Staffan och Yvonne har tillsammans med Åsa valt platsen. Ett par hundra meter från brodern Peders hus och sedan lika långt till deras. Gångavstånd.
Foto: Paul Hansen

Hur säger man adjö när någon ska dö? Åsa Skogberg bjöd in till en sista fest. DN:s Paul Hansen skildrar hennes avsked.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in