Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kontroversiell SD-politiker slutar blogga

Sverigedemokraten och Varbergspolitikern Erik Hellsborn tar en paus från bloggandet på obestämd tid. Anledningen är att bloggen enligt Hellsborn blivit en belastning för partiet.

"Efter det senaste turbulenta dygnet har jag beslutat mig för att ta en paus i mitt bloggande på obestämd tid", skriver Erik Hellsborn i ett blogginlägg som publicerades på onsdagen.

SD-politikern har fått stor uppmärksamhet sedan han i ett blogginlägg beskyllde "islamiseringen" och "massinvandringen" för att ligga bakom massakern i Norge.

Inlägget togs senare bort, men väckte starka reaktioner, även bland hans egna partikamrater, och flera Sverigedemokrater tog offentligt avstånd från Erik Hellsborns åsikter.

Nu har han alltså annonserat att han tar en paus från bloggandet. Men han påpekar samtidigt att han inte ångrar vad han har skrivit.

"Även om jag fortfarande inte anser mig ha gjort något fel så står det klart att min blogg efter gårdagens negativa publicitet snarare är en belastning än en tillgång för partiet", skriver han i onsdagens blogginlägg.

Erik Hellsborn är kommunpolitiker i Varberg, ersättare i Hallands regionfullmäktige samt nämndeman vid förvaltningsrätten i Göteborg, en av landets migrationsdomstolar.

Hans uttalanden kommer att utredas av lagmannen Margareta Åberg som leder förvaltningsrätten i Göteborg.

– Jag har ännu inte vidtagit någon åtgärd med anledning av detta. Vad jag har att ta ställning till är dels om han när han utövat sitt uppdrag som nämndeman brutit mot lagen, dels om hans uttalanden skadar domstolens anseende i någon högre grad, säger hon till tidningen Dagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.