Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Köpcentrum genomsöktes efter bombhot

Foto: Thomas Johansson/TT

Köpcentrumet Allum i Partille utanför Göteborg har utrymts efter ett bombhot. Ett par tusen personer tvingades evakuera köpcentrumet och under nästan sex timmar sökte polisen igenom byggnaden.

Allum är en byggnad i tre våningar och innehåller en större Ica Maxi-butik, ett resecentrum och ett stort antal butiker som sträcker sig över E20 i Partille.

Fler än ett tusen människor befann sig inne i byggnaden när polisen beslutade att utrymma den vid 13.30-tiden. En utrymning som gick lugnt tillväga och var avslutad på mindre än trettio minuter.

– Vi fick under dagen uppgifter som sa att ett flertal personer talat om att en väska ”ska smälla” på Allum under dagen. Vi ansåg att uppgifterna var trovärdiga och beslutade snabbt att utrymma, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg till DN.

Foto: Thomas Johansson/TT

Strax efter klockan 18 gick en större polisstyrka tillsammans med personal ur bombgruppen in i byggnaden för att söka igenom den. En genomsökning som avslutades en halvtimme före midnatt utan att någon misstänkt väska eller bomb hade hittats, uppger vakthavande befäl vid polisen i Göteborg till DN.

Ambulans och räddningstjänsten är på plats för att assistera om något skulle hända.

– Vi är där med tre resurser för att bistå polisen och om det skulle bli någon explosion eller liknande, säger Lars Jostelius, vid räddningstjänsten i Storgöteborg, till TT.

Håkan Pekkari, centrumchef för Allum, säger till DN att hotet inte kom direkt till Allum.

– Nej, det fick vi kännedom om via polisen.

Säkerhetspolisen följer utvecklingen i Partille, men har inte kopplats in på ärendet.

– Vi känner till händelsen och är rutinmässigt beredda att bistå med vårt expertkunnande om polismyndigheten skulle be om den, men det är polisen som leder detta, säger Säpos kommunikationschef Mark Vadasz till DN.

En förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Bild i text: Thomas Johansson/TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.