Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Körde bil mot demonstration – polis fick skydda 22-åring

En 22-åring körde sin bil utsmyckad med en nazistisk symbol in i ett demonstrationsområde vid Migrationsverket i Malmö och började sedan använda pepparspray. Mannen valde att låsa in sig när uppretade demonstranter omringade fordonet.

– Vi fick skydda honom och få bort honom så det inte skulle eskalera, säger Fredrik Bratt vid Skånepolisen.

Larmet om att en nazistsymbolsmyckad bil hade kört in i ett demonstrationsområde vid Migrationsverket vid Jägersro i Malmö kom vid 22.26. Polis och ambulans skickades till platsen där en demonstration till stöd för flyktingar hade pågått under kvällen.

En man hade kört sin bil genom plakat och skyltar vid demonstrationen och slutligen kraschat in i ett träd, uppger Fredrik Bratt, presstalesperson vid Skånepolisen.

– Det finns en anmälan upprättad om skadegörelse och framkallande av fara för annan. Men det finns ingenting som tyder på att han skulle ha kört mot några av demonstranterna, säger han.

Mannen uppges därefter ha tagit fram en burk med pepparspray och börjat använda den mot demonstranterna, berättar Lars Förstell vid Skånepolisen på måndagsförmiddagen. Då hade också nya anmälningar upprättats mot mannen. 

– Han är misstänkt för hets mot folkgrupp för han hade någon form av nazistisk symbol på bilen. Han är även misstänkt för brott mot vapenlagen, säger han och refererar till innehavet av pepparsprayen. 

Men flera av personerna som stod bakom protesten ska därefter ha omringat bilen och varit mycket uppretade. Mannen som hade plöjt igenom demonstrationsområdet valde då att gömma sig i sitt fordon, berättar Fredrik Bratt.

– Folk var ju uppretade där. Så han låste in sig i bilen. När polisen kom till platsen fick de skydda honom och få bort honom så det inte skulle eskalera.

Den misstänkte mannen är en 22-åring som är hemmahörande i Skåne och det är ännu inte klart vad motivet bakom bilattacken är. Men polisen kommer att utreda händelsen som ett möjligt hatbrott.

– Det är något man kan ha i åtanke när man utreder det. Det är ju ett speciellt ställe och en speciell händelse. Det går inte att utesluta att det rör sig om hatbrott, säger Fredrik Bratt.

Han hänvisar också till att det tidigare under helgen har förekommit störningar mot demonstrationen.

På måndagsförmiddagen hade det inte rapporterats om att någon skulle ha blivit allvarligt skadad vid händelsen, berättar Lars Förstell, som också hänvisar till att 22-åringen frigavs efter förhör. 

– Men utredningen fortsätter och det har nu övergått till åklagarmyndigheten, säger han till DN vid lunchtid på måndagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.