Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 12:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kostnaden-for-att-fa-ut-palmeutredningen-en-miljon-kronor/

Sverige

Kostnaden för att få ut Palmeutredningen: En miljon kronor

Några av de pärmar som finns i det stora Palmearkivet under polishuset på Kungsholmen.
Några av de pärmar som finns i det stora Palmearkivet under polishuset på Kungsholmen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En miljon kronor. Så mycket skulle det kosta att få ut hela Palmeutredningen, som beräknas ta minst nio år att läsa igenom.

Men räkna inte med att få ja – polisen bedömer att en hel del handlingar kommer att förbli hemliga på grund av sekretess.

På onsdagen kom beskedet att utredningen om mordet på statsminister Olof Palme läggs ned eftersom den misstänkte – den så kallade Skandiamannen – är död och det därför inte går att väcka åtal. 

Palmeutredningen är en av de mest omfattande brottsutredningarna i hela världen. Omkring 90.000 personer förekommer i materialet, drygt 10.000 har hörts av polis, 134 har erkänt mordet – varav 29 direkt till polisen. Utredningen innehåller också 22.430 olika uppslag.

Polismyndigheten har avsatt en särskild grupp som ska ansvara för att sekretesspröva materialet för personer som begär ut utredningen. Sekretessprövningen bedöms ta tid, eftersom materialet är så omfattande och komplext. 

Tidigare har det uppskattats att det tar ungefär nio år att läsa igenom hela materialet, för en person med vana att läsa juridiska texter. Polismyndigheten kommer därför att lämna ut handlingar successivt.

Men det avskräcker inte privatpersoner och medier. Sedan i onsdags morse har 47 aktörer begärt ut handlingar ur materialet – några har begärt ut hela utredningen.

Marcus Karlberg, samordnare för rättsavdelningens prövningar på Polismyndigheten, tror dock att en del beställningar kommer att dras tillbaka. 

– Jag tror att många inte till fullo har förstått vad det kommer att kosta, säger han. 

För att hantera förfrågningarna har myndigheten avsatt ett tiotal registratorer, administratörer och tjänstemän i Palmegruppen. Dessutom är ungefär lika många jurister redo att sätta tänderna i sekretessprövningen. 

Trots det omfattande materialet räknar myndigheten med att börja lämna ut de första handlingarna ganska snart.

– Det bör nog gå relativt fort, om någon dag. Men det är ett stort material som tar tid att ta fram ur arkivet.

Handlingarna lämnas bara ut på papper, inte digitalt.

Hur stort intresse tror ni att det kommer att vara för att få ta del av handlingarna?

– Vi har egentligen ingen uppfattning. Men ur vårt perspektiv räcker det med att en person begär ut utredningen, då kommer vi ändå att bli tvungna att sekretesspröva materialet. 

Vilka handlingar är folk mest intresserade av?

– Det är allt från enskilda förhör till att man vill veta vad som hänt med specifika beslag, säger Marcus Karlberg och menar att handlingar som rör Skandiamannen är bland de mest populära. 

Finns det material som ni redan nu bedömer inte kommer att lämnas ut?

– Jag bedömer att det finns en hel del av det här materialet som fortfarande omfattas av sekretess. Då får man begära domstolsprövning, säger han och menar att ett sådant skäl kan vara rikets säkerhet.

Läs mer: 

Skandiamannen pekas ut som Olof Palmes mördare

Skandiamannen: Jag skulle personligen ha använt ett smidigare vapen

Ämnen i artikeln

Olof Palme
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt