Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kostnaderna för polisens övertid ökar kraftigt

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kostnaderna för övertid fortsätter att öka i poliskåren, trots ambitionen att minska dem, visar nya siffror. Fyra av tio poliser i ”blåljustjänst” jobbar ett eller flera övertidspass varje vecka.

Polisens bemanningskris tar sig flera uttryck. Kostnaderna för övertid har gått upp kraftigt två år i rad, och nu visar siffrorna för årets första tre månader att ökningen fortsätter.

Under 2014 och 2015 låg kostnaden för övertidsuttaget i stort sett stilla på knappt 500 miljoner kronor per år. Men 2016 ökade det markant till nästan 600 miljoner.

Polismyndighetens ambition för det följande året var att falla tillbaka ner till 2015 års nivå. Det lyckades inte. I stället landade övertidsnotan för 2017 på 636 miljoner. 

Och i år ligger kostnaderna redan nästan 3 miljoner kronor högre än under samma period i fjol, visar siffror som Polisförbundet tagit fram.

– Det här följer trenden med allt färre poliser. Bristen gör att poliser måste jobba övertid i betydligt större utsträckning än tidigare, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

– Det sliter på personalen och det innebär risker för den enskilda polisen och för allmänheten.

Polistätheten i landet har på sju år minskat från 216 till 195 poliser per 100.000 invånare. Poliskåren har på samma tid krympt även i absoluta tal, med ungefär 650 personer.

Övertidens andel av all lön har ökat från 4,6 till 5,4 procent mellan 2015 och 2017.

Läs mer: Stor minskning av poliser på gator och torg

Kostnadsökningen återspeglas i en undersökning Novus gjort åt Polisförbundet. Den visar att 61 procent av poliserna jobbat minst två övertidspass per månad de senaste tre månaderna.

Bland dem som är ute på gator och torg, den så kallade blåljuspersonalen, är andelen 87 procent.

Det är också i den senare gruppen de allra mest övertidsarbetande finns, att döma av undersökningen: 41 procent av ”blåljuspersonalen” jobbar ett eller flera övertidspass per vecka. I en liknande undersökning 2003 var den andelen bara 28 procent.

Ungefär en tredjedel av de tillfrågade i alla poliskategorier säger sig inte ha haft några övertidstimmar, eller ”nästan inga”, per arbetsvecka den senaste tremånadersperioden.

Kan det finnas andra orsaker än personalbrist till övertidsrekordet, som omorganisationen av polisen?

– Från kollegor hör man det ibland, men vi har inga undersökningar som ger belägg för det, säger Lena Nitz.

– Den administrativa bördan gör att vi får mer övertid, och den kan i sig ha med omorganisationen att göra. Men jag tror det behövs mer tid för att se tydligare vad i den som i så fall orsakar mer övertid.

Av undersökningen som Polisförbundet låtit göra framgår inte i vilken mån övertiden accepteras av poliserna. Det är ett yrke där det är naturligt med viss övertid, särskilt för dem som arbetar i yttre tjänst.

– Det kommer hela tiden att vara övertid. Det finns de som vill jobba extra. Men vi vet från en tidigare undersökning att 3 av 10 känner sig tvingade att jobba extra för att få det att gå ihop.

I praktiken är det ofta poliserna med de lägsta lönerna som jobbar mest övertid, enligt Lena Nitz.

– Det allra viktigaste för polisen nu är att få stopp på avhoppen och locka in fler genom att höja lönen och förbättra anställningsvillkoren, säger polisfackets chef.

På tisdag ska problemen med polisens bristande bemanning debatteras i riksdagen.

Läs mer: Mätning: Var tredje student kan tänka sig bli polis

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.