Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-20 23:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kraftig-brand-i-torekovs-badhus/

Sverige

Kraftig brand ödelade Torekovs anrika badhus

Varmbadhuset i Torekov började uppföras redan 1876, natten till julafton ödelades det i en brand. Foto: Charlotte Jörgensen

En kraftig brand har under julaftonsmorgonen härjat i Torekovs det 143 år gamla varmbad. ”Huset ska upp igen”, säger Charlotte Jörgensen som drivit det i nästan tre årtionden.

Räddningstjänsten fick larmet vid halv tre på natten och när släckningsarbetet påbörjades slog lågor ut från fönstren på både första och andra våningen, berättar Conny Eriksson, inre befäl vid räddningstjänsten.

– Vi är kvar på plats med två enheter för eftersläckning, säger han.

En ambulans larmades till branden men lämnade platsen utan att vårdpersonalen behövt vidta några åtgärder.

Det finns i nuläget inga misstankar om att branden skulle vara anlagd, skriver Helsingborgs Dagblad och hänvisar till polisen.

– Min arbetsplats har brunnit ner. Jag har varit där sedan 1991, det är fruktansvärt. Jag har bara en tanke, huset ska upp igen, det är min styrka nu, säger Charlotte Jörgensen. 

Återuppbyggnaden kommer att kräva sin extra noggrannhet eftersom huset är byggnadsminnesförklarat. Det började uppföras mellan klippan Gibraltar och storbryggan 1876 då ett antal mer världsvana sjökaptener inspirerats från kontinentens insikter om hygienens betydelse för hälsan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt